Romania are nevoie urgentă de tractoriști

Criticile cresc în domeniul agricol din România, unde deficitul de tractoriști devine o problemă tot mai acută. Chiar și salariile atractive, care pot ajunge până la 3.000 de euro, nu sunt suficiente pentru a atrage suficient personal în acest sector vital al economiei.

Potrivit celor mai recente date, România are nevoie de cel puțin 400 de tractoriști, însă numărul actual de angajați este mult sub această cifră. Fermierii se confruntă cu dificultăți majore în recrutarea și menținerea personalului, în ciuda ofertelor financiare generoase.

Salariile oferite tractoriștilor variază în funcție de regiune și de complexitatea muncii, începând de la 3.000-4.000 de lei și ajungând chiar și la 14.000 de lei pentru cei mai experimentați și bine pregătiți. Cu toate acestea, lipsa de interes din partea tinerilor și problemele legate de pregătirea în meserie contribuie la criza de personal.

Fermele se confruntă cu o situație delicată, deoarece mulți dintre tractoriștii mai în vârstă nu sunt familiarizați cu noile utilaje, iar tinerii nu sunt atrași de meseria de tractorist. În plus, liceele de specialitate nu oferă o pregătire adecvată pentru această profesie, iar mulți elevi preferă să urmeze alte căi de carieră decât agricultura.

Cu toate că România dispune de o suprafață agricolă semnificativă, de aproximativ 14,7 milioane de hectare, din care doar 10 milioane de hectare sunt ocupate cu terenuri arabile, lipsa de forță de muncă afectează eficiența și competitivitatea sectorului agricol în ansamblu.

Sursă – Digi24 –

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise