Scăderea importurilor și exporturilor alimentare și de tutun în România

În primele trei luni ale anului 2024, companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de 2,81 miliarde euro, înregistrând o scădere de 2,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Aceste importuri au reprezentat 9,5% din totalul mărfurilor importate de România până la sfârșitul lunii martie.

Cererea pentru băuturi și tutun a scăzut și ea semnificativ, ajungând la 240,9 milioane euro, cu 15,4% mai puțin decât în primele trei luni ale anului 2023. Băuturile și tutunul au constituit doar 0,8% din totalul importurilor în primul trimestru al acestui an.

În privința exporturilor, INS a raportat o scădere de 7,6% la alimente și animale vii în aceeași perioadă, cu o valoare cumulată de 1,67 miliarde euro, reprezentând 7,3% din totalul exporturilor României. Exporturile de băuturi și tutun au totalizat 500 de milioane de lei, în scădere cu 4,8% față de primul trimestru al anului precedent.

În general, în primele trei luni ale anului 2024, exporturile totale ale României au însumat 22,94 miliarde euro, marcând o scădere de 3,7% față de aceeași perioadă din 2023. Importurile totale au scăzut cu 3,2%, ajungând la 29,64 miliarde euro. Aceasta a dus la un deficit al balanței comerciale de 6,69 miliarde euro, cu 103,3 milioane euro mai mic decât în perioada similară a anului trecut.

Aceste date reflectă o diminuare generală a activităților comerciale în România, atât în sectorul importurilor, cât și al exporturilor, cu un impact semnificativ asupra economiei naționale.

 

Sursă: Revista Progresiv
Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise