Italia limitează instalarea de panouri solare pe terenurile agricole
Coaliția de dreapta a Italiei a promulgat pe 6 mai o lege care limitează instalarea de panouri solare pe terenurile agricole. Mișcarea a stârnit critici, deoarece ar putea submina obiectivele de decarbonizare ale Romei.
Noile legi, care fac parte dintr-un pachet mai larg de măsuri pentru protejarea agriculturii și pescuitului, au inclus interzicerea instalării de sisteme fotovoltaice cu module amplasate la sol, în zonele clasificate ca fiind agricole.
„Am pus capăt instalării sălbatice de [panouri] fotovoltaice montate la sol”, a declarat ministrul Agriculturii Francesco Lollobrigida într-o conferință de presă după ședința cabinetului care a aprobat măsurile.
Lobby-urile agricole – susținători cheie ai guvernului de dreapta al premierului Giorgia Meloni – au cerut de mult timp limitări ale panoruilor, spunând că acestea sunt incompatibile cu cultivarea.
În schimb, asociațiile de mediu au acuzat guvernul că subminează obiectivele ecologice, fiind de acord cu partenerii din G7 -cele mai bogate națiuni.
La sfârșitul unei reuniuni a miniștrilor energiei G7, Italia s-a angajat să tripleze capacitatea instalată de energie regenerabilă până în 2030 și să elimine treptat centralele pe cărbune în prima jumătate a următorului deceniu.
Ministrul Energiei Gilberto Pichetto Fratin – despre care oficialii guvernamentali au spus că s-a opus inițial planului – a declarat reporterilor că noile restricții nu vor pune în pericol obiectivul guvernului de a instala aproximativ 38 de gigawați (GW) până în 2030 prin intermediul centralelor fotovoltaice.
Lollobrigida a spus că schema nu vizează proiecte agrovoltaice, care plasează panouri solare peste câmpuri și podgorii pentru a obține o utilizare dublă a pământului prin producerea de energie în perioadele de lumină solară intensă, permițând în același timp culturile să crească.
Pachetul guvernului este acum supus controlului ambelor camere ale Parlamentului, cărora li se permite să-l modifice.
Limitele instalațiilor solare ar putea avea un impact negativ asupra companiilor energetice, inclusiv ERG și ALERION, care au obiective de creștere în sectorul solar, au declarat analiștii financiari de la brokerul italian Equita.
Italia a adăugat anul trecut aproape 6 GW în capacitatea de energie regenerabilă, în principal prin dezvoltarea de centrale solare mici, proiectele eoliene reprezentând doar 8% din noua capacitate verde.
Sursa: reuters
Editor: Irina Bogdan

Comentariile sunt închise