Prețul sucului de portocale crește pe piața internațională

Prețurile sucului de portocale au crescut cu 77% din cauza scăderii producției în principalele regiuni de creștere. Există îngrijorări că sucul de portocale și fructele sale nu vor fi la îndemână pentru mulți consumatori.

Prețul angro al sucului de portocale a crescut cu aproape 77% într-un an.

Din februarie 2020, când a lovit pandemia de covid, a crescut de cinci ori, potrivit AFP.

Aproximativ 85% din piața mondială este împărțită între Florida și São Paulo. Brazilia exportă 99% din producția sa.

În consecință, Statele Unite și Brazilia au stabilit prețul de piață pentru popularul fruct pentru micul dejun. Problemele cu producția afectează stocurile și prețurile din Europa pentru consumatori și asta duce la un suc de portocale mai scump, furnizat în cantități mai mici.

Contractul futures pentru suc de portocale concentrat congelat, punctul de referință al pieței, a crescut la 6500 USD pe tonă (aproape 6000 EUR) la sosirea în portul european Rotterdam.

Ca și în cazul multor mărfuri, costurile de producție, export și ambalare au crescut și ele recent, dar nu acesta este principalul motiv pentru creșterea prețurilor.

Producția în cădere liberă la nivel mondial

În urmă cu câteva săptămâni, organizația de cultivatori de citrice, Fundecitrus, a anunțat o estimare a unei scăderi de 24% an la an a recoltei braziliene, la cel mai scăzut nivel din ultimii 36 de ani, cu 232 de milioane de cazuri așteptate în lunile următoare, comparativ cu 307 în anul precedent.

În ceea ce privește producția din SUA, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) se așteaptă la o ușoară creștere față de anul trecut, dar cu mult sub recolta de acum doi ani (-36%).

Fundecitrus a spus că principalul motiv al recesiunii a fost seceta care a lovit principalele regiuni în creștere, inclusiv statul brazilian Sao Paulo. Cultura a fost, de asemenea, afectată de boala Huanglongbing (HLB), cunoscută în mod obișnuit ca boala dragonului galben, care a afectat culturile atât în ​​Florida, cât și în Brazilia.

Anul trecut, AFP a raportat că, în Mexic, un alt mare producător de portocale de cealaltă parte a Atlanticului, și în Spania, principalul producător de portocale din Europa, producția a scăzut și ea cu 30% din cauza secetei.

Tendința consumului de suc de portocale pare să fie în scădere

În Statele Unite, consumul s-a redus la jumătate într-un deceniu, iar tendința se confirmă și în Europa, deși mai puțin accentuat.

Mărcile de sucuri de portocale tind sa se orienteze către alte sucuri și să facă cocktailuri cu fructe, amestecând portocale cu alte fructe mai puțin costisitoare și mai larg disponibile.

Sursa: euronews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise