Solicitare pentru un studiu de impact înaintea unei noi plafonări a prețurilor

Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) cer realizarea unui studiu de impact înainte de a lua orice decizie referitoare la o nouă plafonare extinsă a prețurilor la toate produsele românești.

Această cerință vine în urma anunțului Ministerului Agriculturii, care intenționează să implementeze a șasea măsură de plafonare a prețurilor, mult mai extinsă decât cele anterioare, vizând toate produsele românești.

În ultimele zece luni, au fost adoptate cinci măsuri de plafonare a prețurilor, iar cea de-a șasea se preconizează a fi și mai strictă.

Asociațiile subliniază importanța critică a realizării unui studiu de impact pentru a obține informații și evaluări clare privind implicațiile acestei măsuri asupra tuturor operatorilor economici din sectorul agroalimentar. Un astfel de studiu ar trebui să clarifice oportunitățile, riscurile și responsabilitățile asociate acestor plafonări succesive, pentru a evita riscurile unei decizii insuficient fundamentate.

În prezent, nu există evaluări concrete asupra efectelor pe care această măsură le-ar putea avea asupra consumatorilor, fermierilor, producătorilor sau retailerilor. De asemenea, nu este clar obiectivul urmărit prin această măsură.

Asociațiile își exprimă speranța că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va lua în considerare aceste aspecte și va încerca să aibă un dialog real cu toți participanții din lanțul agroalimentar din România. Acest dialog ar putea contribui la o mai bună înțelegere a nivelului de îngrijorare și incertitudine privind echilibrul sectorului agroalimentar.

Ministrul Agriculturii a anunțat recent că noua Ordonanță privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi finalizată în curând și va include toate alimentele produse în România, cu un plafon de maximum 20% pentru adaosul comercial.

În acest context, Consiliul Concurenței va lansa o pagină separată în Monitorul Prețurilor pentru a informa consumatorii despre prețurile plafonate ale produselor de bază.

Sursă: Digi24
Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise