Tractoarele bubuie din nou pe străzile din Belgia înaintea voturilor UE

BEERSEL, Belgia – Partidul de extremă-dreapta „Flamand Interest” a organizat demonstrația în câmpurile de la sud de Bruxelles, înaintea alegerilor de patru zile pentru Uniunea Europeană care încep joi.

Scopul a fost clar: a denunța modul în care fermierii ar pierde pământul fertil în fața a ceea ce ei văd ca ecologiști dominatori care încearcă să-l transforme într-un lanț de păduri, ucigând un mod tradițional de viață.

A fost, de asemenea, un alt spectacol despre modul în care agricultura a fost instrumentalizată de către grupurile populiste și de extremă dreapta din blocul celor 27 de națiuni.

Într-o ultimă încercare, grupurile militante agricole din mai mult de o jumătate de duzină de națiuni convergeau spre sediul UE într-o demonstrație de forță care sperau că va îndepărta pactul progresist al climei Green Deal de pe masa alegerilor și va oferi fermierilor libertatea pe care au avut-o atât de mult timp pentru a decide cum să lucreze pământul.

„Ca fermier, tocmai ai fost transformat într-un număr”, a spus Eduard Van Overstraeten, care a spus că din cele 60 de hectare pe care obișnuia să cultive pentru grâu, porumb și cartofi, acum a fost nevoit să vândă un sfert din ele – inclusiv ferma lui — pentru a ajuta la crearea unui șir de păduri distincte în jurul Bruxelles-ului pentru a deveni o zonă naturală continuă pentru a îmbunătăți biodiversitatea și a lupta împotriva poluării.

Povești similare de nemulțumire, care se concentrează pe limitarea utilizării gunoiului de grajd și a pesticidelor, la forțarea unor părți din terenul agricol să fie păstrate în zone naturale curate, în beneficiul păsărilor și albinelor – și în cele din urmă al populației în general – au condus această bază electorală influentă a creștin-democraților conservatori mai departe la marginile dreptei.

„Nimeni nu ne apără, așa că alții trebuie să vină la putere”, a spus Van Overstraeten.

Și este miezul problemei politice care îi pune pe fermieri împotriva ecologiștilor, a verzilor și a o mare parte din stânga împotriva forțelor populiste și de extremă dreapta: protejați fermierii și proviziile de hrană dându-le fermierilor frâu liber pentru a lucra așa cum văd ei mai bine? Sau promovați impunerea unor reglementări stricte pentru a reduce poluarea și a duce o viață mai aproape de natură?

În ultimul an însă, argumentele științifice au ocupat un al doilea loc în zgomotul străzii.

Pe măsură ce schimbările climatice, cu secete, valuri de căldură, inundații și incendii, au început să facă tot mai multe ravagii, UE a căutat să adopte legi dure, ca parte a Green Deal-ului său, pentru a face blocul neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Agricultura reprezintă mai mult de 10% din Emisiile UE de gaze cu efect de seră, din surse precum protoxidul de azot din îngrășăminte, dioxidul de carbon din vehicule și metanul de la bovine.

De ani de zile, UE a devenit trend-setter la nivel mondial, care a câștigat o mulțime de aplauze pe scena internațională, dar și-a pierdut baza agricolă care s-a pierdut din ce în ce mai mult în nenumărate reguli care uneori indicau când putea fi semănat și recoltat și chiar avea supraveghere prin satelit pentru a-l verifica.

Marșul de marți trebuia să fie punctul culminant al lunilor de proteste, cu zvonuri despre până la 100.000 de protestatari.

Jos Ubels, numărul 2 al FDF, a spus însă că natura a intervenit. O mare parte din Europa de Vest trece prin cea mai umedă primăvară din amintirea vieții și chiar și la începutul lunii iunie, pământul rămâne nesemănat, iar rănile devastează pământurile, a spus el.

Sursa: abcnews.go

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise