AFIR: condițiile pentru achiziția simplă de utilaje agricole
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.
În cadrul sesiunii din acest an, vor beneficia de alocare distinctă proiectele încadrate ca achiziții de utilaje agricole pentru cultura sfeclei de zahăr – fondurile alocate vor fi precizate în anunțul de lansare a apelului.
Prin pachetul 4.1.1. se pot depune proiecte de achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate.
Solicitanții trebuie să acorde atenție deosebită pentru dimensionare adecvată a parcului de utilaje, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii maşinii cu suprafaţa fermelor pentru achiziționarea de mașini agricole, postat pe pagina de internet a AFIR.
Intensitatea sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90%, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.
Valoarea finanțării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro și 1.500.000 de euro (pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători) în funcție de dimensiunea economică a exploatației și de tipul de beneficiar.
Toate condiţiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului sunt detaliate în curprinsul Ghidului solicitantului și în anexele aferente, care sunt disponibile pe site-ul www.afir.ro, accesând următorul link Detalii și Anexe sM 4.1 – NOUL Portal AFIR – informații PS PAC, depunere Online.
Semnalul de alarmă al fermierilor
Fermierii s-au plâns recent că prețurile la tractoare au explodat. Agricultorii, dintre care mulți sunt amenințați de faliment, din cauza contextului dificil de piață, atrag atenția companiilor care vând tractoare și utilaje agricole că majorează nejustificat prețurile.
Motivul: importatorii și distribuitorii încearcă să profite la maximum de pe urma programului Rabla la tractoare, care urmează să fie lansat cât de curând, susțin agricultorii.
Mai multe asociații de fermieri au trimis o scrisoare deschisă către conducerea Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini și utilaje Agricole în care solicită să se renunțe la practicile din trecut, astfel încât agricultorii să poată să acceseze în condiții rezonabile programele de finanțare pentru achiziționarea utilajelor agricole.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise