Proiect SF: fermă de 270.000 de vaci în deșert
Un proiect de-a dreptul SF este pe cale să devină realitate: Algeria a semnat un acord cu Qatar care prevede realizarea unei ferme gigantice de 270 000 de vaci în plin deșertul algerian, pentru producția de lapte.
Acordul a fost semnat de către directorul general al investițiilor agricole și terenurilor din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Algeria, Souad Assous, și de către Mohamad Moutaz Al-Khayyat, președintele directorului Consiliului companiei Baladna, renumită pentru proiectele sale de acest gen. De asemenea, au mai participat șase miniștri, dar și ambasadorul Qatarului, ceea ce spune multe despre cât de important este acest proiect pentru Algeria, potrivit tsa-algerie.com.
Ce presupune acordul cu Baladna
Acordul-cadru semnat cu Baladna constă în „realizarea unor ferme integrate de creștere a vacilor de lapte și producția de lapte praf”, investiția urmând să se ridice la 3,5 miliarde de dolari. Va fi creată o societate în care acțiunile vor fi deținute de Baladna – 51& și FNI – 49%, după cum a anunat ambasada Qatarului în Algeria. Odată cu realizarea acestei ferme gigant, Algeria vrea să poată să stăpânească un sector al laptelui dependent de importuri, acum. În 2021, de exemplu, Algeria a importat lapte praf în valoare de 600 milioane de dolari.
Cine este Baladna
Baladna a fost înființată în 2017, în urma blocadei impuse Qatarului de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt, pentru a asigura nevoile emiratului, care era aprovizionat de vecinul și rivalul său saudit. Cu sprijinul statului Qatar, Baladna a înființat rapid o fermă care se întinde pe 24 de hectare în deșert, la 60 km de Doha, și care adăpostește aproximativ 24.000 de vaci, într-o țară în care apa este o raritate.
În Qatar, precipitațiile sunt mai mici de 100 de mililitri pe an, iar vara temperaturile sunt în jur de 45 de grade. Furajele sunt aduse în general din Asia și Africa, unde compania deține concesiuni agricole.
Algeria se confruntă cu o secetă endemică, având în același timp rezerve imense de apă în Sahara.
Parteneriatul cu Baladna presupune crearea mai multor ferme cu până la 270.000 de vaci care să producă 1,7 miliarde de litri de lapte pe an, potrivit datelor comunicate de către gigantul din Qatar care nu precizează, însă, etapele de derulare a proiectului integrat în Algeria.
Odată cu inaugurarea acestei investiții, Algeria ar urma să-și asigure 50% din necesarul de lapte praf, dar în același timp și volume importante de carne de vită. De asemenea, vor fi asigurate numeroase locuri de muncă.
Laptele, produs strategic
Mai trebuie spus că în Algeria asigurarea laptelui de consum constituie o problemă de siguranță națională, în condițiile în care acesta este un produs consumat pe scară largă. În 2022, Algeria a introdus restricții la importurile de lapte praf, deoarece autoritățile au decis să păstreze rezervele valutare după criza petrolului din 2020 și să încurajeze producția națională. Restricțiile au forțat, însă, companiile Tchin Lait (Candia) și Soummam să-și oprească producția periodic.
Cele două societăți realizează produse lactate pe bază de lapte praf de import.
În Algeria, laptele la pungă este un produs consumat pe scară largă, beneficiind de sprijinul statului, mai ales că există numeroși speculanți. S-a ajuns chiar și la interzicerea laptelui la pungă în hoteluri și restaurante pentru a fi asigurat necesarul pentru gospodării.
Oricum ar fi, să recunoaștem, vorbim de un proiect ambițios, dar greu de gestionat, dat fiind provocările cu care se confruntă Algeria, în special în ceea ce privește gestionarea apei din acviferul Albien, cel mai mare din lume, dar și cu privire la transport.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise