Îngrășămintele din Rusia fac legea pe piața europeană

Europa este în continuare dependentă de îngrășămintele din Rusia, la mai bine de doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Anul trecut, s-a atins chiar și un nivel record la uree, iar tendința pare să se mențină și în 2024.

Toată nebunia a început în 2022 din cauza crizei energetice, care a dus la închiderea multor fabrici. Acestea și-au reluat activitatea treptat, dar încă nu s-a ajuns la nivelul de producție de dinainte de februarie 2022.

Ceea ce se întâmplă este mai mult decât îngrijorător, pentru că importurile din Rusia se mențin la volume ridicate. Nu de alta, dar s-a ajuns ca aproximativ o treime din importurile de uree ale Uniunii Europene să vină din Rusia, potrivit Bloomberg care citează datele Eurostat, anul trecut fiind înregistrate cantități record. „Un adevărat risc pentru securitatea alimentară a Europei”, avertizează grupul de lobby Fertilizers Europe.

„Există un risc real ca Europa să devină dependentă de îngrășământul rusesc pe bază de uree ieftin. Din perspectiva securității alimentare europene, este îngrozitor. Europa nu reacționează la această nouă dependență pe care o vedem în curs de dezvoltare”, declară directorul general al Fertilizers Europe, Antoine Hoxha.

Context

O mare parte din producția europeană de îngrășăminte a fost oprită, în 2022, în contextul în care după invazia Ucrainei de către Moscova, livrările de gaze rusești s-au redus, crescând costurile de producție. La un moment dat, aproximativ 70% din capacitatea de producție de amoniac a țărilor membre UE a fost închisă sau oprită. Situația s-a ameliorat între timp, dar tot este îngrijorător, consideră reprezentanții Fertilizers Europe.

Așa cum se știe, gazul este o materie primă cheie pentru îngrășămintele pe bază de azot. Impunerea de tarife eșalonate ar putea fi o modalitate de a proteja industria locală și mai ușor de implementat decât sancțiunile, spune Hoxha.

„Este o situație foarte periculoasă pentru industria europeană și prezintă riscuri pe termen lung pentru fermierii de pe continent. Nu este bine să depinzi de nimeni și mai ales de Rusia. Și, în același timp, acești bani vor finanța un război, o agresiune”, a mai declarat Hoxha.

Vârful importurilor a fost atins în a doua jumătate din 2022 – 929,9 mii tone, urmat de aceeași perioadă din 2023 – 802 mii tone. În primul trimestru din 2024, importurile se ridicau la 559,2 mii tone, potrivit Eurostat.

Senior Editor – Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise