Negru de Strei: o rasă de porc pe cale de dispariție în România

Carnea de porc este unul dintre alimentele de bază în România, însă există o rasă specială care se remarcă prin caracteristici unice: Negru de Strei. Acești porci sunt cunoscuți pentru părul și pielea lor negre și pentru carnea deosebit de gustoasă și suculentă.

Negru de Strei este o rasă autohtonă apărută în depresiunea Hațeg, de-a lungul râului Strei, de unde își trage și numele. Exemplarele de porci din această rasă au un corp robust, picioare scurte și puternice, și pot ajunge la greutăți de până la 180 de kilograme (femelele până la 150 de kilograme).

Această rasă este mai puțin pretențioasă decât altele și extrem de rezistentă la boli. Carnea sa este de calitate superioară, echilibrată în grăsimi și fibre, având un gust distinct și fiind suculentă. Aceste caracteristici fac ca Negru de Strei să fie apreciată nu doar pe plan local, ci și internațional.

Din păcate, numărul fermierilor care cresc porci din această rasă a scăzut dramatic, iar porcii Negru de Strei se mai găsesc doar în zonele lor originare. Deși carnea lor este foarte apreciată peste hotare, în România nu mai este la fel de căutată. Această situație a dus la un declin al populației rasei, punând-o pe cale de dispariție.

Pentru a salva această rasă valoroasă, statul ar putea interveni prin acordarea de ajutoare financiare fermierilor, similar cu alte programe de sprijin pentru creșterea animalelor. Astfel, s-ar putea revitaliza creșterea porcilor Negru de Strei, asigurând continuitatea unei tradiții și valorificând o delicatesă autentică românească.

Negru de Strei reprezintă o parte importantă a patrimoniului zootehnic românesc. Sprijinirea fermierilor în creșterea acestei rase ar putea aduce beneficii economice și culturale, menținând în același timp diversitatea genetică și calitatea produselor alimentare.

Sursă: Daily Business

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise