Un an de evoluții și provocări pentru SGR în România

Un studiu recent realizat de Reveal Marketing Research dezvăluie că 70% dintre români returnează toate ambalajele marcate cu simbolul SGR (Sistem de Garanție-Returnare), în timp ce 19% returnează doar o parte dintre acestea.

Implementat la sfârșitul anului 2023, Sistemul de Garanție-Returnare a ambalajelor pentru băuturi îmbuteliate a adus schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor români.

La începutul implementării sistemului, în noiembrie 2023, doar 36% dintre români intenționau să returneze parțial ambalajele. Acum, acest procent a scăzut la 19%, indicând o creștere a conștientizării și a adoptării comportamentului responsabil. Generația Z (18-24 ani) returnează ambalajele într-o proporție mai mică (59%) comparativ cu media națională de 70%, iar locuitorii urbani sunt mai predispuși să returneze ambalajele (75%) decât cei din mediul rural (63%), probabil din cauza accesibilității reduse a punctelor de colectare în zonele rurale.

Un alt aspect interesant relevat de studiu este frecvența returnării ambalajelor. Aproximativ 42% dintre români aduc ambalajele la punctele de colectare o dată pe săptămână, iar 29% de 2-3 ori pe săptămână. Frecvența returnării crește odată cu vârsta: 51% dintre persoanele peste 55 de ani returnează săptămânal, comparativ cu 42% din totalul eșantionului.

Motivul principal pentru care românii returnează ambalajele este recuperarea banilor plătiți pe garanție. Acest motiv a crescut în importanță, de la 31% în noiembrie 2023 la 39% în iunie 2024. În special tinerii între 25-34 de ani acordă o importanță mai mare recuperării garanției (44%).

Totuși, doar 45% dintre români sunt mulțumiți de modul de funcționare al Sistemului de Garanție-Returnare. Principalele soluții pentru îmbunătățirea sistemului sunt creșterea numărului de puncte de returnare (55%) și campaniile de informare și educare (24%).

În noiembrie 2023, 44% dintre români credeau că nu-și vor schimba comportamentul de cumpărare și consum al băuturilor îmbuteliate odată cu implementarea SGR. În prezent, procentul celor care nu și-au schimbat obiceiurile a crescut la 59%. Totuși, 34% dintre români observă schimbări în comportamentul de cumpărare, optând pentru ambalaje mai mari, cumpărând mai rar sau alegând produse mai ieftine.

Studiul a fost realizat online în perioada 5-10 iunie 2024 pe un eșantion reprezentativ de 1012 respondenți, cu o eroare de eșantionare de +/-3,1%.

Sursă: Revista Progresiv

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise