O cramă din Cluj, revelaţia internaţională la Concours Mondial de Bruxelles

Succes notoriu pentru Crama La Salina din Cluj, deținută de oameni de afaceri români, care a câştigat marele premiu la un concurs internaţional de profil care a avut loc la Bruxelles.

Vedeta celei de-a 31-a ediţii a Concours Mondial de Bruxelles desfăşurată recent în Guanajuato, Mexic, a fost Issa Chardonnay Barrique 2022, un vin alb sec, de origine românească.

Acest vin este cunoscut pentru calitatea sa superioară şi caracterul distinctiv, obţinut prin maturarea în baricuri de stejar. Vinul se caracterizează printr-o  culoare galben strălucitor, arome fructate complexe de piersică, măr şi ananas, completate de note subtile de vanilie, coajă de pâine prăjită şi caramel.

“Este un vin elegant şi bine echilibrat, cu o structură plină şi o aciditate moderată. Gustul final este persistent, cu o plăcută notă de stejar şi un echilibru perfect între fructuozitate şi influenţele baricului. Eu am simţit de mai demult că are un potenţial extraordinar. Am folosit un butoi din stejar românesc de 500 litri în loc de 225 litri ca să reduc puţin impactul notelor de vanilie şi al fumului. Am vrut să trec lent către un stil mai fructat. Rezultatele au început să apară cu recolta din 2021, pentru care am primit premiu la Mundus Vini. Mai apoi, recolta din 2022 a beneficiat şi de batonaj”, a declarat  Ioan Ovidiu Maxim, oenolog şi administrator Crama la Salina, Turda.

Vinul românesc a fost desemnat International White Wine Revelation şi a primit Medalia Grand Gold. Titlul este o distincţie care recunoaşte excelenţa şi calitatea deosebită a vinului premiat”, au precizat reprezentanții producătorului de vinuri.

Ediţia 2022 a vinului a fost produsă într-o cantitate totală de 13.700 de sticle, care se găsesc pe piață la un preţ de aproximativ 10 euro.

Crama La Salina a mai primit tot la același concurs o medalie de aur pentru Issa Nidus Fetească Neagră 2019 şi o medalie de argint pentru Issa Chardonnay 2023.

Concours Mondial de Bruxelles (CMB) este cea mai mare competiţie itinerantă de vinuri din lume. La ediţia din acest an, care a avut loc în perioada 7-9 iunie, au fost înscrise aproximativ 7.500 de vinuri din 42 de ţări. Vinurile au fost evaluate de experţi din 45 de ţări.

Senior Editor: Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise