Călușarii au pus Londra pe jar de Ziua IEI
Ziua IEI a fost celebrată cu mare fast și mândrie la Ambasada României din Londra, cu ocazia sărbătorii Rusaliilor. 24 iunie a fost o zi de neuitat pentru comunitatea românească din Regatul Unit, dar și pentru diplomati din Europa, Asia si Africa, îmbrăcați în costume tradiționale ale țărilor lor, care s-au prins în horă alături de călușarii inegalabili din Dolj.
Evenimentul de mare ținută și trăire artistică a fost găzduit de către Ambasada României la Londra, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie/Embassy of Moldova to the UK. Au purtat cu mândrie ii și costume tradiționale, promovând bogatul patrimoniu cultural, ambasadorul României Laura Popescu, ambasadorul Republicii Moldova Ruslan Bolbocean și echipele celor două ambasade.
Așa cum se știe, ”arta cămăşii cu altiţă” este un element de identitate culturală în România şi Republica Moldova aflat pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii al UNESCO, în urma unui demers comun al celor două țări.
Ambasadorul Laura Popescu a vorbit despre însemnătatea Zilei IEI și importanța conservării patrimoniului cultural, apreciind participarea invitațiilor în costumele tradiționale ale țărilor pe care le reprezintă, tocmai pentru a celebra frumusețea portului național din toate colțurile lumii.
La eveniment a participat și comunitatea La Blouse Roumaine, cea care a contribuit la promovarea, protejarea și valorificarea patrimoniului textil românesc și a inițiat să fie sărbătorită Ziua Universală a Iei, acum mai bine de un deceniu.
A fost o bună ocazie și pentru invitați să admire costume tradiționale din România și Republica Moldova, cum ar fi iile din colecțiile personale ale Vetei Ghimpu Munteanu și Mădălinei Popescu, dar și broderii lucrate cu măiestrie de artizani.
Călușarii și Morris Dancers, alături de Ziua IEI
Celebrarea Zilei IEI a făcut posibilă și o paralelă culturală inedită: i-a reunit pe Călușarii din Oltenia și Morris Dancers britanici. Nu de alta, dar Ritualul Călușului, parte a Listei Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO, și dansul Morris din Marea Britanie, ambele tradiții vechi de secole, sunt foarte asemănătoare, deși provin din colțuri diferite ale continentului european.
Evenimentul a constituit o bună ocazie pentru diplomații și oficialitățile britanice să admire reprezentanțiile unice ale dansatorilor Secției de Dans Popular Ansamblul “Maria Tănase” al Şcolii Populare de Arte Meserii “Cornetti” și ale The World Famous Hammersmith Morris Men, care au creat astfel o paralelă culturală impresionantă.
Ambasadorul României la Londra le mulțumește tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment exceptional și, în mod special, lui Sir George Iacobescu, Bogdan Scutelnicu, precum și firmei Eco Garden.
Comentariile sunt închise