Motivul pentru care oamenii spun „cheese” atunci când vor să arate un zâmbet
O analiză genetică amplă a descoperit că persoanele cu o stare mentală mai bună tind să trăiască mai mult și mai sănătos. Cercetătorii din China au descoperit, printre altele, că consumul de brânză ar putea juca un rol semnificativ în acest efect.
Studiile observaționale anterioare au arătat că fericirea poate influența modul în care o persoană îmbătrânește, chiar mai mult decât fumatul. Totuși, aceste studii pot fi afectate de alți factori, cum ar fi statutul socioeconomic.
Studiul actual utilizează randomizarea mendeliană, o metodă analitică ce explorează influența factorilor genetici asupra sănătății. În opt seturi de date populaționale din Europa, cercetătorii au găsit dovezi că o stare mentală mai bună, măsurată prin satisfacția vieții, starea de spirit și simptome depresive, poate contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă.
„Studiul nostru oferă dovezi încurajatoare că îmbunătățirea stării mentale este o cale viabilă către îmbătrânirea sănătoasă, indiferent de statutul socioeconomic al individului,” concluzionează autorii.
Analizând factorii intermediari, echipa de cercetători a descoperit că cei care mănâncă mai multă brânză și fructe au scoruri mai mari de bunăstare mentală. Consumul de brânză a avut un impact pozitiv de 3,67% asupra sănătății autoevaluate și duratei de viață, în timp ce fumatul a avut un impact negativ de 4,56%.
Interesant este că timpul petrecut la televizor a avut cel mai mare efect negativ asupra îmbătrânirii sănătoase: 7,39%.
Deși alimentele bogate în grăsimi sunt adesea considerate rele pentru sănătate, studiile sugerează că, în mod moderat, consumul de grăsimi lactate poate scădea colesterolul și reduce riscul de boli cardiovasculare.
Într-un studiu recent în Japonia, consumul mai mare de brânză a fost legat de o funcție cognitivă mai bună. Alte cercetări sugerează că brânza poate declanșa căile dopaminei în creier, ducând la sentimente de plăcere.
Studiul a fost publicat în Nature Human Behavior.
Editor: Alexandra Băncilă
Sursă: Science Alert

Comentariile sunt închise