Trader din Ucraina: Prețul rapiței este ridicat, este o perioadă bună ca fermierii să vândă
Un semnal puternic vine din Ucraina de la un cunoscut trader. Dmytro Suh, unul dintre reprezentanții companiei Almeida, a atras atenția asupra unui vârf al prețului pentru cultura de rapiță, subliniind că această situație este în avantajul fermierilor, care pot profita de moment pentru a-și valorifica producția.
Prețurile rapiței au atins un vârf pentru această perioadă, fiind acum mai profitabil pentru fermieri să vândă. Această opinie a fost exprimată de comerciantul grupului Almeida, Dmytro Suh, care a participat recent la un eveniment regional privind piața cerealelor și plantelor oleaginoase.
„Nu totul depinde de noi, există și piața europeană, care se va stabiliza puțin mai târziu. Fabricile europene de procesare se concentrează încă mai mult pe propria lor recoltă. Au o practică stabilită de a lucra o anumită perioadă cu rapiță importată, de exemplu, din Ucraina. Apoi, brusc, reduc achizițiile de materii prime importate pentru a asigura recepția și prelucrarea recoltelor naționale de semințe de rapiță,” a explicat Dmytro Suh.
Potrivit traderului, când fabricile preiau masiv producția internă, volumul transporturilor ucrainene poate scădea brusc pentru o anumită perioadă de timp. În plus, în această perioadă pot apărea câțiva factori noi care vor pune presiune pe piață.
„Dacă aș fi fermier, aș vinde chiar acum. Cu toate acestea, fiecare producător își înțelege marja și pragul de cost, iar acum prețurile sunt mult peste acest punct. Nu-mi place, de exemplu, să joc la loterie. Cred că o vrabie din mână este mai bună decât cioara de pe gard, iar în acest caz, vrabia este deja mai mare decât cioara,” și-a argumentat opinia Dmytro Suh.
Rapița, pe plus și pe piața europeană
Semnalul traderului ucrainean este vizibil și pe piața europeană. Rapița MATIF, tranzacționată miercuri, 3 iulie, pe Bursa de la Paris, are un preț de 491-492 de euro pe tonă pentru contractele cu livrare în luna august. Este un nivel apropiat de pragul de 500 de euro pe tonă, cât s-a anunțat că ar putea ajunge din nou, oleaginoasa cultivată și de mulți fermieri români, aflată în plin sezon de recoltare.
Prețul rapiței a fost în urcare stabilă și în portul Constanța, unde, de la finalul lunii iunie, s-a stabilizat la 462 de euro pe tonă. Regional, Bursa Română de Mărfuri indică un prag de 2 lei pe kilogram la achizițiile de rapiță din teritoriu.
Sursă – Agrointel
Editor: Florin Niță
Comentariile sunt închise