Economiile emergente se pregătesc să domine creșterea agriculturii

Se estimează că India și țările din Asia de Sud-Est vor reprezenta 31% din creșterea consumului global până în 2033.

Economiile emergente au determinat din ce în ce mai mult evoluțiile pieței agricole globale în ultimii 20 de ani și se preconizează că vor continua să facă acest lucru în următorul deceniu, potrivit unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Perspectiva agricolă OCDE-FAO 2024-2033, care marchează cea de-a 20-a ediție a publicației comune, este referința globală cheie pentru perspectivele pe termen mediu pentru piețele de mărfuri agricole. Raportul a analizat tendințele factorilor demografici și economici ai ofertei și cererii de mărfuri agricole, a proiectat schimbările în locațiile de producție și consum și a evaluat schimbările rezultate în modelele comerțului agricol internațional în ultimele două decenii.

Schimbarea rolurilor economiilor emergente

O schimbare notabilă așteptată în următorul deceniu este rolul din ce în ce mai mare al Indiei, Asia de Sud-Est și Africa Subsahariană și rolul în scădere jucat de China.

În timp ce China a reprezentat 28% din creșterea consumului global de agricultură și pescuit în deceniul precedent, se estimează că ponderea sa din cererea suplimentară în următorul deceniu va scădea la 11%, din cauza scăderii populației, a creșterii mai lente a veniturilor și a stabilizării tiparelor de nutriție. În schimb, se estimează că India și țările din Asia de Sud-Est vor reprezenta 31% din creșterea consumului global până în 2033, determinate de creșterea populației lor urbane și de afluența în creștere.

De asemenea, se așteaptă ca Africa Subsahariană să contribuie cu o cotă considerabilă din consumul global suplimentar (18%), în primul rând din cauza cererii de alimente determinate de creșterea populației.

Creșterea consumului, aportul caloric

Se estimează că consumul total din agricultură și pescuit va crește cu 1,1% anual în următorul deceniu, aproape tot consumul suplimentar estimat să aibă loc în țările cu venituri mici și medii. Aportul de calorii din alimente este de așteptat să crească cu 7% în țările cu venituri medii, în mare parte din cauza consumului mai mare de alimente de bază, produse din animale și grăsimi. Cu toate acestea, aportul de calorii în țările cu venituri mici va crește cu doar 4%, prea lent pentru a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă de foame zero până în 2030.

Strategii pentru abordarea decalajelor de productivitate

Potrivit directorului general FAO, QU Dongyu, „Perspectiva confirmă necesitatea implementării unor strategii care să reducă decalajele de productivitate în țările cu venituri mici și medii pentru a crește producția internă și a crește veniturile fermierilor”.

Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a adăugat că piețele agricole funcționale bine, reducerea pierderilor și risipei de alimente și formele de producție mai productive și mai puțin poluante vor rămâne extrem de importante pentru securitatea alimentară globală și pentru a se asigura că mijloacele de trai din mediul rural pot beneficia și chiar beneficiază de valoarea agroalimentară globală. lanţuri.

Sursa: economymiddleaste.com

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise