Exporturile agricole din Republica Moldova către UE
Republica Moldova trebuie să își mărească exporturile către Uniunea Europeană în ciuda provocărilor atât de la nivel național, regional cât și internațional.
Este declarația Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea, care afirmă că pentru al doilea an consecutiv Uniunea Europeană a prelungit liberalizarea pieței eliminând obstacole economice și politice pentru exporturile din Republica Moldova.
„Luând în considerație că au fost anulate pentru Republica Moldova iarăși acele 7 cote, Republica Moldova ar putea exporta măcar tot, dar situația e foarte diferită. Noi abia am intrat în perioada cu primele cireșe, ultimele cireșe, cantitatea de cireșe în total exportată se ridică în jur la 1900-2000, datele finale încă nu le avem.
Cerealele abia se strâng de pe câmp. Eu nu cred că noi mai avem astăzi în Republica Moldova floarea soarelui care să fie exportată în direcția UE. Marea majoritate a producției agricole, gen cereale, se duce, totuși în UE, și nu numai. Din păcate, s-a micșorat numărul de țări în care noi exportam, de la 30 la 11-12, din cauză că s-au închis porturile din Odessa, pentru noi”, a declarat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova în cadrul emisiunii “Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
Acesta subliniază că nu există impedimente pentru agricultorii moldoveni să exporte în UE.
“Ce este cert, în 2024, la acest moment, nu există niciun impediment din punct de vedere politic, economic, ca tu să-ți exporți producția ta în UE. UE a prelungit, pentru al doilea an consecutiv, liberalizarea definitivă pieței.
Producătorii noștri de fructe astăzi lucrează la al doilea pas, și eu cred că e foarte important, ambalarea, calibrarea, lucruri care sunt cerute de către piața europeană. Ei vor ambalate la 200-250 de grame, 500 de grame, nu mai vor lăzile astea, vor produsul calibrat, sortat. Acestea sunt lucruri de înaltă plus valoare. Aceasta îți oferă și un preț mare, doar că necesită investiții foarte mari.
Toate aceste linii, aceste operațiuni costă foarte mult. O linie de sortare costă un milion de euro. Anul acesta noi am ajuns în rețele renumite din Europa cu cireșe și alte produse. Agricultorii din Republica Moldova care sunt asociați într-o asociație profesională beneficiază mai mult”, a mai spus Ministrul Vladimir Bolea.
Sursa: tvrmoldova.md
Editor: Irina Bogdan
Comentariile sunt închise