Expert agribusiness: „Cred că putem să uităm de producția de porumb, în acest acest an”

Producțiile de cereale din România sunt puternic afectate de seceta din acest an. La porumb, de exemplu, se întrevede un an mai greu decât 2020, când culturile au fost calamitate în numeroase zone ale țării.

Cezar Gheorghe, expert analist în comerțul cu cereale, spune chiar că pur și simplu putem „uita” de porumb, în acest an, inclusiv în regiunile consacrate pentru această cultură.

„Îndrăznesc să spun că va fi mai rău ca în 2020, pentru că acesta cupolă de căldură persistă, porumbul este aproape distrus, mai sunt câteva zone, care, sigur, vor produce: în centrul țării, în nord-vestul țării, dar să știți că și în vestul țării agricultorii de acolo au început să aibă probleme cu porumbul. Dacă vorbim de teritoriul României, pe care îl știm cu toții – Bărăgan, zona Vrancea, Galați, Vaslui, Ialomița, Călărași, Dobrogea – cred că, este foarte greu ce spun, acum, credeți-mă: cred că putem să uităm de porumb…. Față de o producție de 8,7 milioane tone, în 2020, mi-e teamă că vom ajunge undeva pe la 6,5-7 milioane de tone, maximum”, a declarat Cezar Gheorghe la B1 Tv.

Expertul spune că încă din toamna anului 2023 s-a remarcat lipsa de precipitații, după care a urmat o iarnă la fel de săracă, ceea ce a făcut să crească deficitul de apă din sol. Acum, situația este dramatică, am putea spune, în unele zone din țară, unde arșița a pârjolit totul.

În 2023, România a obţinut o producție de 8,522 milioane de tone de porumb, cu 485.000 de tone mai mult faţă de 2022, când s-au consemnat 8,037 milioane de tone. Suprafața cultivată a fost de 2,373 milioane hectare, în scădere cu 58.000 de hectare, comparativ cu 2022.

Senior Editor – Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise