Italia își crește ponderea în exporturile mondiale de vin la 22%
În ultimii 20 de ani, cota Italiei pe piața globală de export de vin a crescut de la 17% (în 2003) la 22% (în 2023), în timp ce ponderea Franței a scăzut de la 38% la 33%, au arătat noi date.
Această creștere solidifică poziția Italiei ca al doilea cel mai mare exportator de vin la nivel global.
Italia este acum cel mai mare exportator de vin, exportând în 51 de țări, față de 46, Franța.
În mod remarcabil, în urmă cu două decenii, Franța domina cu 41 de piețe lider, în timp ce Italia avea doar 9, potrivit datelor, care au fost pregătite de asociația industrială italiană Federvini, Nomisma și TradeLab.
Contributor major la economia italiană
Industria vinicolă italiană este o contribuție majoră la economia țării, cu o cifră de afaceri de 21,5 miliarde de euro, o rețea de peste 2.300 de companii și cu peste 81.000 de angajați. De asemenea, reprezintă aproximativ 20% din exporturile de alimente și băuturi ale Italiei, în valoare de 10 miliarde de euro.
Statele Unite au rămas cel mai mare consumator de vin din lume în 2023 și, de asemenea, cel mai mare importator ca valoare, cheltuind peste 6 miliarde de euro pe vinuri străine.
Declinul importurilor
Cu toate acestea, tabloul global arată o scădere a importurilor de vin anul trecut, comparativ cu 2022.
Declinul acestei tendințe sunt Marea Britanie și Franța, care au înregistrat o creștere a valorii importurilor cu 2%, respectiv 10%.
Potrivit datelor, tendințele negative ale importurilor se concentrează în vinurile îmbuteliate. În schimb, vinurile spumante înregistrează o creștere semnificativă, în special în Franța, unde popularitatea Prosecco a continuat să crească (+30%).
În timp ce importurile globale de vin sunt în scădere, exporturile italiene și-au menținut terenul mai eficient decât concurenții. În ciuda unei scăderi ușoare de 0,8% atât în valoare, cât și în volum, Italia a depășit Franța (-2,8% valoare, -9% volum), Spania (-3,2% valoare, -4,1% volum) și Chile (-22,4% valoare, – 18% volum).
Sursa: esmmagazine
Editor: Irina Bogdan
Comentariile sunt închise