Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), afirmă că seceta este prezentă în România în opt ani din zece, iar, din păcate, țara noatră nu este pregătită încă pentru a face față acestui fenomen, abordările fiind extrem de nesigure pentru viitor.
Valeriu Tabără – Președinte ASAS
„Seceta era previzibilă, de la un an la altul ea este tot mai gravă ca și comportament, dar ca și indici care creează această secetă, dar mai ales urmările.
Din păcate, România nu este pregătită, deși a fost avertizată încă din anii ’60 asupra evoluției acesteia, a aridizării și deșertificării, dar, în special, a aridizării. Acesta este fenomenul pe care îl întâlnim pe aproape 70% din teritoriul național.
Seceta este prezentă în România în opt ani din zece. Sigur, pe suprafețe mai mari sau mai mici. Din păcate, România nu a fost pregătită și nu este pregătită pentru a face față secetei, iar abordările încă sunt extrem de nesigure pentru viitor”, a declarat pentru FoodBiz Valeriu Tabără.
Președintele ASAS a mai făcut referire și la discuțiile avute cu Academia Română sau cu factorii politici pentru a găsi soluții la secetă. Este vorba, în principal, de apelarea la tehnologii moderne, ceea ce presupune până la urmă schimbarea tehnologiilor de cultură actuale.
Așa, de exemplu, ar trebui să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Brazilia, Argentina, SUA, Australia sau la țări din Africa, care aplică astfel de tehnologii și „au succese deosebite, inclusiv în productivitate, calitate, dar mai ales la adaptabilitate la condițiile noi de mediu și chiar reducerea utilizării pesticidelor„.
Cât privește România, Valeriu Tabără, recunoaște că și cercetătorii de la noi lucrează la identificarea unor soiuri noi rezistente la condițiile climatice actuale, numai că se apelează la vechile metode.
„Noi lucrăm, dar, din păcate, prin vechile metode, care cer foarte mult timp până la realizarea unor astfel de soiuri rezistente la schimbărie climatice, ceea ce înseamnă și costuri foarte mari. În același timp, ne așează și în perspectivă, dacă nu acceptăm noile tehnici și noile metode de ameliorare, să ne așteptăm la costuri mai mari, la efecte inclusiv asupra rentabilității și, de ce nu, la foarte multe falimente în agricultura României”, a mai precizat Tabără.
Un lucru devine tot mai clar la acest moment dat fiind situația actuală: vom fi nevoiți să asistăm la creșteri de prețuri din cauza secetei din acest an, iar efectele vor fi în lanț.
Comentariile sunt închise