Buzăul va avea cea mai mare fermă de reproducție a suinelor
Cea mai mare fermă de reproducție a suinelor din România, cu o capacitate de 3.000 de scroafe pe an, urmează să fie inaugurată în luna septembrie, în localitatea Găgeni, comuna Săhăteni din județul Buzău. In urma acestei investiții, vor fi create aici 50 de locuri de muncă.
Investiția de la Săhăteni este realizată de firma Landbruk, cu sediul la Turdaș- Hunedoara, un consorțiu germano-spaniol, care deține una dintre cele mai moderne exploatații de porcine din România. Din suma de 16 milioane euro, 80% a reprezentat finanțarea de la stat realizată prin intermediul Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, derulat prin Ministerul Agriculturii. Pe listă se mai află alte 24 de ferme la nivel național, dintre care încă cinci în Buzău.
Ferma de la Buzău, a cărei construcție a început în urmă cu un an, se întinde pe 25.000 de metri pătrați și dispune de 9 hale utilate după toate standardele în vigoare – boxe de fătare, ţarcuri în gestaţie comună, vestiare, furajarea fiind automatizată.
În luna septembrie se va face popularea cu cele 3000 de scroafe dintr-o rasă daneză, planul fiind obținerea unui efectiv de circa 85.000 de purcei pe an. Aceștia vor fi ținuți aici pană vor ajunge la o greutate de aproximtiv 25 kg, după care vo fi trimiși la ferma de la Deva pentru îngrășare. Efectivul de purcei de la Buzău ar urma să asigure undeva la 70% din necesar pentru ferma din județul Hunedoara.
Ministerul Agriculturii și-a propus prin intermediul Programului de susținere a crescătorilor de suine să limiteze importurile de purcei la care apelează crescătorii din România și încă la prețuri duble (120 euro/purcel) față de cele de la noi,
Odată cu intrarea în producție a celor 25 de ferme de suine de reproducție, România ar urma să-și asigure de la intern undeva la 1,2 milioane de purcei, ceea ce atârnă greu în balanța agroalimentară a țării.
Ministrul Agriculturii a declarat recent că programul de reproducție va continua la porcine, urmând ca din septembrie să fie lansat „un nou program de 90.000 locuri pentru scroafe de reproducţie în România, dar integrat şi cu creştere”. Iar dacă totul va merge conform planurilor, în patru ani, România va putea să-și asigure necesarul de 8,7 milioane de porci din intern. Spre comparație, acum, doar undeva la 20% din consumul de carne de porc este asigurat din intern.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise