Fermier Călărași: Să ne orientăm către plante adaptate la cerințele climatice din România
Ciprian Andrei Olteanu, managerul de fermă al companiei Algap din Călărași și membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români, afirmă că modul în care se face agricultură în România poate fi schimbat doar prin prisma climei.
Recunoaște, într-un interviu acordat FoodBiz, că nu este cazul să ne așteptăm la schimbări majore în ceea ce privește structura culturilor. Un lucru devine, însă, tot mai clar pe zi ce trece: va fi nevoie de plante adaptate noilor condiții de climă.
„Ca și cultură nu cred că vom avea variații mari, însă, va trebui să avem plante, dar și soiuri și hibrizi care să fie adaptate la noile cerințe climatice din țara noastră. Ar trebui ca prin noile tehnici genomice să beneficiem de hibrizi mai rezistenți la secetă care să poată să atingă producții ridicate cu o cantitate mai mică de apă, să fie mai rezistenți la dăunători, dar și la foarte multe alte lucruri astfel încât noi să reușim să devenim competitivi, pentru că până acum tot ce am reușit în istoria agriculturii a fost să introducem substanțe chimice ca să combatem dăunători și buruieni”, a declarat pentru FoodBiz Ciprian Andrei Olteanu.
Fermierul din Călărași, care lucrează împreună cu familia sa circa 3.200 ha de teren agricol în estul județului, spune că este din ce în ce mai greu să faci agricultură în România, în condițiile în care substanțele chimice ce pot fi administrate se reduc de la an la an.
„Provocările sunt din ce în ce mai mari. Acum avem nevoie de un ajutor din partea plantelor, consider eu. Cred că populația trebuie să înțeleagă că o plantă modificată genetic nu înseamnă o oroare… (…) în SUA se practică lucruri de genul acesta”, a mai afirmat Olteanu.
Acesta dă drept exemplu un caz din SUA, unde există o plantă de porumb modificat genetic care are un perete vegetal atât de gros încât dăunătorul, un vierme deosebit de periculos pentru culturi, nu poate să pătrundă in interiorul lui. „Este unul din exemplele pozitive care pot veni în ajutorul agriculturii din România”, atrage atenția Ciprian Olteanu, tânărul fermier care cochetează și cu politica.
Fermă de familie
Ferma familiei Olteanu gestionează 3.200 de ha de teren în Călărași, în estul județului, unde cultivă, în principal, cereale – porumb, grâu, orz, rapiță, floarea soarelui, loturi de hibridare pentru porumb, precum și o suprafață de 50 de ha de porumb zaharat. Tânărul fermier mai spune că au mai au fost și perioade în care s-au cultivat legume în câmp, dar s-a renunțat, deoarece nu s-a putut acoperi partea de industrializare.
În cadrul fermei, Ciprian coordonează activitățile de implementare a unor tehnologii noi cum ar fi: o rată de însămânțare variabilă, utilaje ghidate GPS, dar și un software de gestionare a agriculturii pentru o mai bună planificare și o mai bună urmărire a consumului de intrare. De asemenea, Ciprian coordonează echipa din fermă, dezvoltă relațiile dintre clienți și furnizori, negociază contractele și supraveghează livrările.
Începând din 2016, Ciprian este președintele OUAI Unirea Călărași, organizație prin intermediul căreia a accesat două proiecte europene, în valoare totală de 2 milioane de euro, 100% nerambursabile. Mai trebuie menționat și faptul că tânărul fermier a mai dezvoltat un sistem de irigare pentru 750 ha și a implementat noi tehnologii: sistem GPS, monitorizare prin satelit, monitorizare automată a consumului de combustibil, software și monitorizare inputuri aplicate, stație meteo cu senzori subterani care monitorizează umiditatea solului, după cum se arată în prezentarea de pe site-ul Clubului Fermierilor Români.
Senior Editor: Viorela Pitulice
Editor: Irina Bogdan
Comentariile sunt închise