Herța Bio Apicole: „Mierea noastră reflectă puritatea locului unde albinele culeg”
Într-un interviu realizat în exclusivitate cu FoodBiz, Ioan Cosmin Herţa, CEO al companiei Herța Bio Apicole, ne dezvăluie drumul parcurs de la o pasiune începută în 2012 cu doar doi stupi, până la recunoașterea internațională a mierii românești la marile târguri organice din lume.
Mierea de salcâm produsă în Mărginimea Sibiului de către Herța Bio Apicole a devenit un simbol al calității românești, fiind medaliată cu aur la Festivalul Organic European, doi ani consecutiv. Mierea a fost chiar oferită Papei Francisc în timpul vizitei premierului Marcel Ciolacu la Vatican, adăugând astfel un prestigiu suplimentar acestui produs.
Ioan Cosmin Herţa ne povestește că succesul companiei sale nu ar fi fost posibil fără sprijinul fondurilor europene. În 2021, Herța Bio Apicole a obținut un proiect în valoare de 100.000 de euro prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), care a permis dezvoltarea unei linii profesionale de ambalare și îmbuteliere certificata ecologic. Însă povestea începe cu mult înainte, ca o simplă pasiune.
“Totul a început în 2012 cu doar doi stupi, dar pasiunea pentru albine a crescut și am reușit să punem bazele unei afaceri recunoscute astăzi la nivel internațional.”
Herța Bio Apicole se remarcă prin calitatea deosebită a produselor sale, care derivă din atenția acordată fiecărui detaliu. Albinele nu sunt hrănite cu zahăr, iar tratamentele chimice sunt complet evitate, la fel si antibioticele. “Pentru a obține o miere cu adevărat BIO, locurile în care ducem albinele trebuie să fie doar păduri, departe de orice sursă de poluare sau culturi agricole intensive, motiv pentru care suntem certificati si ca “Produs Montan”“ explică Herţa Cosmin.
Provocările nu au lipsit. Schimbările climatice și importurile masive din Ucraina și China au afectat grav producția internă.
„Anul acesta a fost un dezastru din punct de vedere climatic. Apicultura era mult mai profitabilă acum zece ani, dar prețurile scăzute ale mierii din import au dezechilibrat piața,” afirmă Herta Cosmin. Anul trecut am beneficiat de subvenții pentru familiile de albine chiar dacă acestea sunt insuficiente pentru a acoperi toate cheltuielile. “Am primit 25 de lei pentru fiecare familie de albine, dar aceasta sumă nu acoperă nici măcar un kilogram de miere necesar stupinei peste iarnă. Însă e un semn că apicultura începe să primească atenția necesară.”
Deși anul agricol nu a fost favorabil, Ioan Cosmin Herţa și echipa sa rămân optimiști și continuă să își extindă afacerea. “Am pregătite 300 de familii pentru anul următor, care vor intra direct în producție. Vrem să fim recunoscuți la nivel internațional și participăm la târguri organice importante, precum SIAL Paris în luna octombrie,” adaugă el.
De asemenea, Herţa Bio Apicole colaborează cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), participand la targurile organizate in cadrul institutiei.
Compania vinde produse în magazine naturiste și tradiționale din România, toate produsele fiind certificate ecologic. De asemenea, reprezintă România la cele mai mari târguri internaționale din domeniul produselor bio, cum ar fi BioFach Nuremberg, Anuga Koln, Seoul Food & Hotel Coreea de Sud, Sial Paris (urmeaza).
În fața tuturor provocărilor, Ioan Cosmin Herţa continuă să creadă în potențialul extraordinar al apiculturii românești și să lupte pentru ca mierea produsă de el să fie recunoscută la nivel global. „Calitatea și autenticitatea sunt cheia succesului nostru, iar participarea la târguri internaționale este modul nostru de a pune România pe harta produselor organice de top.”
Comentariile sunt închise