Istoria street food-ului londonez: Delicii pe străzile capitalei
Londra, renumită pentru diversitatea sa culturală, este un punct de referință pentru scena street food-ului internațional. Fie că vorbim despre tocană aromată etiopiană, falafel egiptean, bao buns sau po’boys, orașul oferă o călătorie culinară globală într-o singură pauză de prânz. Revoluția acestui tip de mâncare a luat amploare în capitala Marii Britanii și s-a extins rapid în întreaga țară.
Cu toate acestea, street food-ul nu este o inovație modernă. Încă din vremurile în care Londra abia începea să se dezvolte, mâncarea pe stradă era o necesitate pentru cei care nu aveau acces la bucătării acasă. Mâncăruri precum “London Particular” (o supă densă), piftia de anghilă, budinca de aluat și trotterele de porc fierte au fost printre felurile populare de-a lungul secolelor. Oferite de vânzătorii ambulanți, acestea erau disponibile pentru cei care aveau nevoie de o masă caldă rapidă și ieftină.
Un exemplu clasic al trecutului culinar londonez sunt oysters (stridii), un fel de mâncare care a trecut de la a fi hrana săracilor la o delicatesă apreciată de elite. În secolul al XIX-lea, stridiile erau vândute cu milioanele de către comercianți ambulanți, iar „Oyster Day” marca începutul sezonului de stridii.
În concluzie, mâncarea stradală a fost întotdeauna o parte esențială a vieții londoneze, adaptându-se în funcție de vremuri și cerințele sociale. De la supele calde la trotterele de porc, Londra a oferit și continuă să ofere un spectacol culinar pentru toți locuitorii și vizitatorii săi.
Sursa: BBC
Editat: Catalin Trifu
Comentariile sunt închise