Marius Tatu, Aeriaagri: Piața dronelor agricole se va tripla în câțiva ani
Piața dronelor agricole în România este într-o continuă creștere, iar prognozele pentru următorii ani sunt mai mult decât optimiste, mai ales că fermierii români devin tot mai interesați și conștienți de avantajele tehnologiilor moderne.
Marius Tatu, fondatorul companiei Aeriaagri, care prestează servicii în domeniu de aproape cinci ani, declară într-un interviu acordat FoodBiz că se așteaptă la o triplare a pieței pe termen scurt, mai ales că beneficiile dronelor sunt evidente: consum redus de apă la efectuarea tratamentelor la culturile agricole, utilizare inclusiv noaptea, indiferent de temperaturi, nu însă și pe timp de ploaie sau când bate vântul, dar și un plus de circa 15% de producție. Într-o zi normală de lucru, adică 8-10 ore, poate fi acoperită o suprafață între 90-120 ha. Nu în ultimul rând, este nevoie de un singur om pentru manevrarea aparatului.
„Eu consider că, în viitorul apropiat, numărul dronelor nu se va dubla, cred că se va tripla, pentru că informația ajunge la fermieri din multe direcții și văd într-adevăr beneficiile. Concret spunând, dacă cu o dronă ajungi să câștigi, când ai tras linie la final de an în plus 15% din toată ferma ta, este un plus. În ziua de astăzi orice plus este binevenit, mai ales că costurile pentru a înființa o cultură de la momentul zero până la momentul recoltării nu sunt deloc mici, atunci trebuie să faci cumva și să reduci cât mai mult costurile din toate direcțiile. Aceste drone te ajută foarte mult…mai mult, dacă sunt respectate toate indicațiile, atât ale producătorului de drone, cât și ale producătorului de pesticide, rezultatul și eficiența comparativ cu metoda tradițională este de departe identic. Nu există nimic măcar o diferență minoră între a aplica cu drona sau cu utilajul tău pe care îl ai în curte ….(…) Oamenii au înțeles, au început să cumpere sau să apeleze la companiile care prestează servicii cu aceste drone, iar lucrurile funcționează foarte bine. Eu cred că în viitor vor fi din ce în ce mai multe drone”, spune Marius Tatu.
Oportunitate de piață
Marius Tatu s-a lansat în businessul cu drone, în urmă cu cinci ani, din dorința de a îmbina tehnologia cu natura – agricultura, un domeniu în care tehnologia nu și-a făcut atât de bine loc și nici nu a avansat ca în alte sectoare de activitate. La început a fost destul de greu, pentru că s-a lovit de reticența agricultorilor, a trebuit să-i convingă mai întâi să-l lase să le arate despre ce este vorba, iar încet-încet s-a schimbat și atitudinea lor. Acum, cei mai interesați de utilizarea dronelor sunt fermierii de dimensiuni mici și mijlocii, principalii săi clienți, care nu-și permit să cumpere autopropulsoare precum fermierii mari. Pot apela însă la firmele care prestează servicii contra cost: 70-120 lei/ha.
„Este un domeniu plin de oportunități, eu cunoscând partea de drone și de tehnologie în această direcție de zbor, am văzut o oportunitate, m-am documentat, am urmat cursuri de specialitate și am decis să încerc. Așa am achiziționat prima dronă….Am început să ieșim în țară, să luăm fermele la pas, era un subiect nou pentru fermieri, unii nici nu auziseră de așa ceva, majoritatea habar nu aveau cum se folosesc…cum adică să aplici tratamente fitosanitare cu drone, cand noi le facem de atâția ani cu tractorul?”, povestește Marius Tatu, care acum are în portofoliu cinci drone și este pregătit să mai achiziționeze și altele dacă piața va cere.
Beneficiile utilizării dronelor
Utilizarea dronelor în agricultură presupune o serie de beneficii, de care lumea începe să se convingă tot mai mult. Așa de exemplu este vorba de volumul mai mic de lichid ce poate fi transportat – până la 50 de litri de soluție, față de 200-400 de litri de apă, în mod normal, dar nu este singurul.
”Cel mai mare avantaj pe care eu l-am văzut în fața metodelor tradiționale reprezintă cantitatea de apă mai mică, față de cea obișnuită. Un alt avantaj major este că nu mai calci terenul, adică în acel loc cresc plantele, iar când se trage linie la finalul anului, ai cultură în plus între 10-14%. La 100 ha, un 10-12% înseamnă 10-12 ha în plus, cu o medie de 4 to/ha, putem ajunge și la 50 de tone de produs, care monetizat este un plus, vine profit”, declară Tatu.
De asemenea, este nevoie de o singură persoană care manevrează echipamentul, iar acest lucru presupune un permis de dronă, dar și mai multe autorizații. Cei mai atrași se arată tinerii, pentru care o dronă este mai interesantă decât un tractor, așa că sunt destule motive de optimism cu privire la o dezvoltare majoră a sectorului în viitor.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Vizionați mai multe INTERVIURI EXCLUSIVE FOODBIZ cu antreprenori și decidenți din industria alimentară, agribusiness, retail și HoReCa.
Abonați-vă la pagina noastră Youtube, pentru a fi la curent cu cele mai noi interviuri exclusive!
Comentariile sunt închise