„Cireșele de Kiustendil”, pe drumul recunoașterii oficiale în UE
Renumitele „cireșe de Kiustendil”, cunoscute pentru savoarea și calitatea lor, ar putea primi protecție oficială la nivel european, potrivit unei inițiative lansate de primarul localității Kiustendil, Bulgaria, inginerul Ognian Atanasov. Acesta a reunit specialiști și cultivatori pentru a demara procesul de obținere a unei denumiri de origine protejate, ceea ce ar ajuta la valorificarea corectă a recoltei și la menținerea autenticității produsului.
Pe tarabele din piețele Sofiei, denumirea „cireșe de Kiustendil” era frecvent folosită de comercianți, chiar și atunci când fructele nu proveneau din zonă. Anul acesta, însă, lipsesc din cauza unei recolte slabe, afectată de temperaturile scăzute din aprilie. Doar în unele sate de munte s-au mai putut salva câteva culturi, dar și acolo producția este redusă.
Pentru a obține protecția la nivelul Uniunii Europene, producătorii trebuie să se asocieze într-o organizație, să furnizeze dovezi ale activității din ultimii trei ani și să completeze o cerere către Ministerul Agriculturii. Procesul presupune verificări, documentație și, ulterior, aprobarea Comisiei Europene, care poate dura până la doi ani, în funcție de eventualele contestații din partea altor state membre.
Cireșul a fost adus în Kiustendil în jurul anului 1400, în perioada dominației otomane, de coloniști veniți din provincia Konya. Dezvoltarea reală a pomiculturii a început însă abia după eliberarea de sub ocupația otomană, iar în 1896 orașul a găzduit prima expoziție dedicată livezilor.
Gustul aparte al cireșelor este atribuit reliefului înconjurător și contrastelor termice semnificative dintre zi și noapte, care ajung și la 15 grade. În ciuda problemelor din acest an, autoritățile locale vor organiza din nou Festivalul Cireșelor la sfârșitul lunii iunie, cu activități culturale, concerte și demonstrații culinare.
Bulgaria are în prezent 13 produse alimentare cu denumire protejată în Uniunea Europeană, inclusiv iaurtul tradițional și mai multe tipuri de carne procesată. De asemenea, sunt recunoscute oficial zeci de vinuri și băuturi alcoolice specifice. În ceea ce privește cireșele, cinci țări europene beneficiază deja de astfel de protecții geografice – un semnal clar că și Bulgaria își poate revendica locul în acest clasament..
Sursa: Profit
Editor: Lucia Țanțuc
Comentariile sunt închise