Risc de fraudă prin substituire a legumelor și fructelor din import ca fiind produse în România
Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a aprobat o tematică specială de control privind verificarea modului de respectare a legislației specifice din domeniul depozitării și comercializării legumelor și fructelor proaspete.
Aceasta are ca scop evitarea unui risc de fraudă prin substituire a legumelor și fructelor din import și comerț intracomunitar, ca fiind produse în România, se arată într-un comunicat al MADR.
Reprezentanții MADR și ai Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) au început să desfășoare acțiuni de control mixt în depozite en-gross de legume-fructe din județul Ilfov și București.
Până la această dată au fost verificate 19 unități comerciale, cu profilul comerț en-gross legume-fructe, unde au fost constatate nereguli privind marcarea/etichetarea loturilor de legume-fructe destinate comercializării, provenind din loturi din import sau comerț intacomunitar.
Lipsa totală a etichetelor sau lipsa unor elemente obligatorii conform prevederilor Standardelor Comerciale privind comerțul fructelor și legumelor proaspete, exemplu: categorie de calitate, calibru, soi, de pe ambalajele loturilor verificate, a fost constatată la loturi de mere – origine Polonia, salată verde – origine Italia, dovlecei – origine Turcia, conopidă – origine Spania.
Ministerul Agriculturii va continua și intensifica aceste acțiuni de control, având în vedere că lipsa totală a etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, pot conduce foarte ușor la substituirea acestor produse provenite din comerț intracomunitar sau import, ca fiind produse în România (ex. mere,cartofi, ardei, pătrunjel, castraveți).
Citește și…
191.6 mil. pentru promovarea produselor agricole europene
Comentariile sunt închise