Duritatea banilor (Partea I)


“Capitalul în România postcomunistă” este o carte despre care e obligatoriu să știți că există!

Trebuie citită, dar doare!

Florin Georgescu
Florin Georgescu

Ambiția de autor, analist și generator de teorie și politici economice a “supergreului” Florin Georgescu, este pe măsura definiției sale sociale.

Așa cum aparițiile lui fizice învolburează și dislocă spațiul din jurul său, cartea aceasta marchează masiv viața economică profundă a României de azi.

A apărut cu simbolica de Crăciun la sfârșitul anului 2018, dar va fi un “cadou“ greu de digerat pentru cititorii din anii care vin.

Are 1055 de pagini de radiografie coerentă și dură a economiei României din ultimii 30 de ani.

Pe coperta celor 3 volume tipărite pentru colecție dr. Filip Novokmet, de la World Inequality Laboratory, sintetizează cu precizie de cercetator științific calitățile cărții:

– este un studiu major

– adună o cantitate imensă de date statistice

– face o analiză de tip expert riguroasă

– oferă serii macroeconomice detaliate

– formulează recomandări concrete de politici

– face evaluări ale reformelor și politicilor din timpul tranziției, a comportamentului antreprenorial, a echilibrului dintre capital și muncă în economie, inclusiv despre rolul investițiilor străine.

O citesc și revin cu plăcere la diverse capitole pentru că deși dens știintifică, cartea se dezvaluie pe ințelesul tuturor. Calibrată surprinzător de fin stilistic, și pentru specialist și pentru profan.

Atunci când doare lectura, este datorită durității criticii și a argumentelor pertinente care cauterizează. Nu datorită cursivității și lejerității citirii. Mai clar – se citește ușor.

Merită să ne confruntăm mai multe săptămâni cu ceea ce dezvăluie acut și competent Florin Georgescu și să descoperim în ce masură concluziile sale sunt suficiente și constructive!

Afirm, cumva riscant de la început, că mi se pare că trebuie să apară și volumul 4 despre…

… Dar mai bine discutăm despre asta peste o săptămână.

Aveți timp până atunci să-ncercați să o procurați… pentru că nu se prea găsește.

Și Capitalul în România postcomunistă ne trebuie !

 


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim