Din ce în ce mai multe femei gestionează ferme din Europa

Numărul de femei din agricultură a crescut încet în ultimii ani. Cele mai recente date (Eurostat 2016) sugerează că, în medie, aproximativ 30% din fermele din Uniunea Europeană sunt gestionate de câte o femeie. Dar datele maschează unele diferențe considerabile între țări.

În Lituania și Letonia, aproape jumătate din totalul fermelor sunt gestionate de o femeie. În schimb, în ​​Finlanda, Malta, Germania, Danemarca și Țările de Jos, proporția de manageri de sex feminin nu depășește 10%.

Această problemă este deosebit de acută deoarece atragerea noii generații de agricultori din Europa se dovedește a fi o provocare cheie.

Sectorul agricol din Europa este dominat de o populație mai în vârstă și, cu siguranță, acest lucru este valabil și în cazul fermierilor: datele actuale arată că doar 4,9% dintre agricultori sunt femei sub vârsta de 35 de ani. Cu toate acestea, ajutorul este disponibil pentru tinerele femei interesate de o carieră în agricultură. Nu numai că UE va sprijini noi fermieri prin intermediul sistemului obișnuit de susținere a veniturilor, ci poate și să ofere fonduri pentru dezvoltare rurală pentru a ajuta femeile tinere să înceapă să lucreze în agricultură.

Acest angajament de a aborda decalajul dintre femei și bărbați din UE este consacrat în politica agricolă comună: țările UE trebuie să ia în considerare situația femeilor din mediul rural atunci când își dezvoltă programele de dezvoltare rurală.


Sursa: European Commission https://ec.europa.eu/info/index_en

Întreg articolul pe:

https://ec.europa.eu/info/news/queens-frontage-women-farming-2019-mar-08_en

alte articole…

191.6 mil. pentru promovarea produselor agricole europene

175,8 milioane euro rambursați României din Fondul European de Garantare Agricolă

 

Comentariile sunt închise