Vestele galbene – revolta celor abandonați (Partea III)

 

Revolta Vestelor galbene din Franța anunță o transformare a modelului democratic occidental.

În timpul procesului Marea Dezbatere, au fost identificate patru cuvinte cheie de către analiști:

  • – ruptura (ruptură socială, democratică, economică, teritorială)
  • – sănătate (cu toate că Franța are unele dintre cele mai bune servicii de sănătate din lume, dorința Statului de a tăia anumite subvenții creează mari nemulțumiri)
  • – privilegii (aleșii și bogații sunt considerați o pătură de privilegiați) și
  • – puterea de cumpărare (ce nu a încetat să scadă pentru o mare parte a populației).

S-a mai cerut: să dispară statutul de funcționar public, să se descentralizeze serviciile de sănătate, fuzionarea taxelor și impozitelor într-un singur impozit, să se închidă ENA (celebra scoală de formare a elitelor din sistemul public).

Ați vazut violențele din ultimele zile…

Partea dură va începe de acum încolo pentru Macron.

Președintele Francez trebuie să demonstreze că poate controla violențele și ca Marea Dezbatere este procesul ce permite remedierea crizei sociale și politice actuale. La multiplele întalniri și manifestații publice au participat aproximativ cinci sute de mii de persoane, pe rețelele sociale au fost numărate aproximativ 2 milioane de contribuții, fără a uita de caietele de doleanțe completate la nivelul Primăriilor.

Din această mare de propuneri, Guvernul va face o triere. După fiscalitate și cheltuielile publice, dezvoltarea durabilă a reprezentat o temă foarte importantă în cadrul dezbaterilor. Se solicită și o reorganizare a modului de funcționare a instituțiilor Statului. Președintele a solicitat fiecărui minister să-i propună un plan de transformare. Deputații trebuie să se alăture acestui dispozitiv. Propunerile alese vor trebui să răspundă la problemele cele mai profunde ale Franței, o țară mai divizată ca niciodată.

Ce spunea Emmanuel Macron de curând?

« Nu vom mai putea decide ca înainte (nici eu și nici Guvernul), fără a căuta…consensul… Dar consens nu înseamna compromis și unanimitate. Suntem pe cale să inventăm o nouă formă de democrație. »

Și din punctul meu de vedere, cine spune « o noua democrație » spune « noi instrumente democratice », precum Referendumul de Inițiativă Cetățenească. Guvernul stie că este asteptat cu un răspuns pe această temă și încearcă să găsească o soluție. Reforma constituțională este absolut necesară pentru a avansa.

În ceea ce privește Marea Dezbatere, la sfarsitul primei etape francezii rămân pesimiști: mai mult de două treimi dintre ei consideră că această initiațivă nu va rezolva criza politică actuală și că punctele lor de vedere nu vor fi luate în calcul.

… Emmanuel Macron mă face să mă gândesc la ce spunea Machiavelli spre finalul cărții sale de căpătâi, « Principele » : « Dumnezeu nu voiește să facă totul, pentru ca să nu ne ia libertatea acțiunii și partea de glorie ce ne revine. »


Vezi și..

Vestele galbene – revolta celor abandonați (Partea I) 

Vestele galbene – revolta celor abandonați (Partea II)

 

 

Comentariile sunt închise