Chesnoiu, AFIR: Nu există niciun proiect depus pe sM 17.

Fermierii români nu se înghesuie să-și asigure culturile, cu toate că vremea le-a produs destule pagube, în ultima vreme. Până la acest moment, nu s-a depus niciun proiect la AFIR pe sM 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor! Așa că banii europeni alocati pentru campania de primavară vor fi folosiți în mare parte în toamnă, cel mai probabil, motiv pentru care ar urma să fie deschisă o sesiune și pentru culturile de toamnă, după cum declară conducerea AFIR.

„Nu există niciun proiect depus la acest moment. Cele 40 milioane de euro alocate nu vor fi folosite pentru această campanie de primavară. Va urma și o sesiune pentru culturile de toamnă”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general AFIR la AgroTv.

Sesiunea de primire a proiectelor pentru sM 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor este deschisă în perioada 1 aprilie 2019 – 30 noiembrie 2019.

În contextul în care natura devine din ce în ce mai imprevizibilă, aceasta submăsură ar putea ajuta fermierii să-și asigure mai usor culturile agricole de primăvara.

Sprijinul public nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economica pana la 11.999 SO și de 55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economica mai mare sau egală cu 12.000 SO.

Potrivit datelor din piata, în România sunt asigurate undeva la 30% din suprafetele agricole, fiind vorba, în general, de ferme mari.


vezi și…

 Fermierii interesați de Programul de sprijin pentru tomate

 

 

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim