Escaladarea războiului comercial dintre SUA și China – Partea 1

Desfășurat în ritm de pas de deux de-a lungul a mai bine de un an, războiul dintre SUA și China în plan comercial a intrat într-o nouă fază, cea a ”spiralei” puternic ascendente. Conflictul dintre cele două mari puteri economice a fost declanșat de ”mărțișorul” oferit  de președintele Donald Trump la 1 martie 2018: anunțul conform căruia toate importurile americane de oțel și aluminiu (în mare parte provenind din China)  vor face obiectul unor taxe vamale ridicate, cu caracter penalizator, ca urmare, în principal, a susținerii artificiale a competitivității exporturilor chinezești. Amenințările americane s-au concretizat treptat și parțial, prin introducerea de taxe la frontieră  și/sau majorarea acestora pentru bunuri cu o valoare însumată de circa 200 miliarde USD. Ulterior, această valoare a fost suplimentată, ajungându-se foarte aproape de volumul valoric total al importurilor americane realizate anual din China. La rândul său, aceasta din urmă a adoptat măsuri de retorsiune echivalente cu privire la importurile sale din SUA.

Între timp, au avut loc negocieri bilaterale în scopul realizării unei înțelegeri/acord de armistițiu. Până la începutul lunii mai a.c nu s-a ajuns însă la rezultatele urmărite de părți, fapt pentru care Robert Lighthizer, Reprezentantul pentru Comerț al SUA (de fapt administratorul politicii comerciale americane – n.a.) a confirmat imediat anunțul de majorare  de la 10% la 25% a taxelor aferente  importurilor de mărfuri chinezești în valoare totală de 200 miliarde USD, anunț facut de Trump la 5 mai. Este de asemenea de menționat că administrația Trump este angrenată într-un proces de stabilire a unor taxe similare aplicabile unor produse însumând 325 miliarde USD anual, ceea ce va însemna că practic toate importurile de bunuri din China vor fi supuse unor taxe vamale semnificative, în unele cazuri chiar prohibitive.

Răspunsul Beijing-ului nu a întârziat: luni, 13 mai a.c.  ministerul de resort a anunțat că începând cu 1 iunie 2019 importul a peste 5000 de produse americane  în valoare însumată de aproximativ 60 miliarde USD  vor face obiectul unor taxe vamale cuprinse între 5% și 25%.

Consecințele escaladării războiului comercial sino-american – atât asupra celor doi beligeranți  – SUA și China -, cât și în plan global – sunt majore.


te-ar mai putea interesa și…

Chesnoiu, AFIR: Nu există niciun proiect depus pe sM 17.

 

 

Comentariile sunt închise