Amazon – mișcare-surpriză în domeniul agribusiness

Mega-investiția efectuată de Amazon, lider mondial în comerțul online, în firma britanică Deliveroo, specializată în distribuția preparatelor culinare,  va modifica probabil întregul peisaj al acestui tot mai important domeniu de activitate.

Ca parte a unei suplimentări de capital de circa 575 milioane USD, investiția satisface interese ceva mai vechi ale ambelor părți. Astfel,  în ceea ce o privește, prin această operațiune Deliveroo își procură resursele financiare necesare extinderii și diversificării activității, evitând, în consecință, lansarea unei oferte publice inițiale (Initial Public Offering – IPO), de natură să o transforme dintr-o companie privată într-una publică, supusă fluctuațiilor bursei. Mai mult, se estimează că dacă până de curând era evaluată la 2 miliarde USD, după influxul de capital menționat valoarea de piață a companiei depășește 4 miliarde USD.

La rândul său, prin investiția efectuată Amazon își împlinește dorința obsesivă de a include în obiectul său de activitate și livrările de alimente.  Investiția de circa o jumătate de miliard USD este una strategică și globală în condițiile în care Deliveroo deservește 80.000 restaurante, dispune de 60.000 curieri, are 2.500 angajați și își desfășoară activitatea în 500 de orașe din 14 țări!

Afacerea Amazon-Deliveroo  va determina ascuțirea concurenței în domeniu, mai ales pe piața fast food  a SUA, unde este amenințată poziția dominantă a Uber Eats.


Sursa: Business Insider Intelligence, 18.05.2019

 

Alte texte de Adrian Constantinescu:

Ritualul tradiționalului șnaps

Răzmerița anti-carne

Comentariile sunt închise