Produse agroalimentare americane grav afectate de războiul comercial SUA – China

Războiul comercial sino-american  se acutizează. Drept răspuns la măsurile adiționale de restricționare adoptate de SUA la importul din China, aceasta din urmă a anunțat la 13 mai a.c. majorarea, începând cu 1 iunie a.c., a taxelor vamale pentru un număr de2.493 produse  americane însumând 60 miliarde USD anual. Astfel, circa jumătate din acestea vor face obiectul unei taxe de 25%. Este vorba, în mare parte, de produse agroalimentare americane. Iată, în continuare, principalele categorii de astfel de produse (menționate aleatoriu)

Ø  Carne(de oaie, de vită și de porc, proaspătă, refrigerată sau conservată)

Ø  Pește și fructe de mare (în special somon afumat)

Ø  Alcool (vinuri  diverse, gin, tequila etc.)

Ø  Miere naturală

Ø  Legume și fructe congelate

Ø  Cafea, ceai și mirodenii

Ø  Semințe oleaginoase (mai ales semințe de soia)

Ø  Grăsimi și uleiuri animale ori vegetale (uleiuri de floarea-soarelui, de arahide,de măsline, de șofran, de cocos ș.a.,margarină, grăsimi animale hidrogenate erc.)

Ø  Zaharuri, siropuri și prafuri de copt

Ø  Paste făinoase și cereale pentru consum direct

Ø  Preparate din legume, fructe, nuci și părți de plante (conserve de legume, gemuri, jeleuri, pureuri, conserve de fructe, sucuri de fructe și de legume).

Este de la sine înțeles că taxarea împovărătoare la frontieră face necompetitive aceste produse agroalimentare americane pe piața Chinei. Aceasta are însă soluții alternative de aprovizionare, în condițiile în care Uniunea Europeană, precum și alte state europene ori de pe alte continente se află deja în blockstart-uri pentru cursa de ocupare a segmentelor de piață ocupate în mod tradițional de exportatorii americani.


                Sursa:Business Insider,13 mai 2019

 

alte articole…

Răzmerița anti-carne

 

 

Comentariile sunt închise