Bilanț FGCR la 25 de ani de activitate: 18 contracte garantate pe zi și o valoare de peste 400.000 de euro

În cei 25 de ani de activitate, FGCR a încheiat peste 118.000 contracte de garantare, media zilnică fiind de circa 18 contracte pe zi, cu o valoare de aproximativ 400.000 euro. Peste 60% din solicitările de garantare au fost acordate într-un interval de până la 3 zile, ceea ce ce se datorează și simplificării procedurilor de lucru, după cum a declarat Alina Toma, directorul general FGCR, în cadrul celei de-a doua ediții a FoodIntelForum desfășurată recent la ASE București. În ultima perioadă, se remarcă o creștere destul de mare a solicitărilor de garanții pentru achiziția de terenuri, în condițiile în care FGCR poate să garanteze 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 750 ha în proprietate.

”Instituția noastră este primul fond de garantare a creditelor inființat in Romania, are 25 de ani de activitate, iar în toată această perioadă contractele de garantare au depașit 118 000. La un calcul simplist inseamnă undeva la 18 contracte pe zi, iar valoric undeva la peste 400.000 de euro pe zi. Nu garantăm creditele aferente comerțului din agricultură, în rest garantăm absolut tot ce înseamnă capital de lucru, investiții cu sau fără finanțare europeană. Avem posibilitatea să garantăm pană la 80% din valoarea unui credit cu încadrarea în 2,5 milioane de euro. Procedurile sunt simplificate, în momentul de față avem undeva la peste 60% din solicitările de garantare acordate într-o perioadă de până in 3 zile”, a afirmat Alina Toma în cadrul FoodIntelForum 2019.

FGCR funcționează cu fonduri publice, Ministerul Agriculturii punând la dispoziție aproximativ 100 mil. euro. Din cele peste 118.000 contracte de garantare semnate, undeva la 774 contracte au intrat în “default”, a mai precizat șefa FGCR.


vezi și…

Valvis: Lumea nu cumpără numai un brand, ci și garanția țării de origine

Gabriel Biriș la FoodIntelForum 2019: Mi se pare ridicol să mai vorbim de antreprenoriat cu bani de la stat

 

 

 

Comentariile sunt închise