Subvenții mai mari pentru “bunuri de mediu public“

Mediul, protecția mediului și biodiversitatea sunt mai degrabă cuvinte tabu pentru mulți fermieri români la acest moment. Ar trebui să știe însă că ele le pot aduce bani importanți în viitoarea programare financiară, cu condiția să se și facă demersuri în acest sens. Ar putea fi chiar “cheia” unor subvenții mai mari pentru fermierii români după 2020, așa cum s-a întâmplat în cazul agricultorilor din Franța sau Germania, de exemplu, în programul actual. Și până la urmă nici nu este ceva ieșit din cale afară, pentru că după cum bine știm există deja fermieri în România care aplică tehnologii de ultimă oră, folosesc echipamente de ultimă generație și sunt în pas cu ultimele noutăți în ceea ce privește substanțele de protecția a plantelor. Mai trebuie doar să o și ceară….Pe de altă parte, nici nu putem ignora faptul că în România zilelor noastre sunt și agricultori care n-au nimic de-a face cu toate aceste lucruri. Adevărul este că fermierii noștri ar trebui să acorde, în general, o atenție mai mare mediului și biodiversității, care să recunoaștem că acum se află undeva la coadă pe lista priorităților. Până la urmă, chiar n-au nimic de pierdut, ci dimpotrivă…

“Provocarea noastră acum este să punem pe masa Ministerului Agriculturii un pachet eligibil de măsuri care să arate ce tipuri de produse de bunuri de mediu public generează fermierii și pentru care ei merită să fie compensați….. Noi trebuie să găsim acele căi, de fapt niste chichițe în actuala fază de programare și să generalizăm la nivelul planului. Fermierii trebuie să fie conștientizați ca trebuie să  ceară să se pună bani acolo (n.red- viitorul plan national strategic). Cei care fac investiții foarte mari astăzi și își cumpără utilaje foarte scumpe trebuie să fie recompensați pentru lucruri pe care deja le fac“, susține Alexandru Potor, președintele FNGAL, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce înseamnă produse de bunuri de mediu public?

În actuala programare se spune că agricultura europeană este principalul gardian al mediului, adică agricultorii sunt primii chemați să protejeze mediul în Europa. În acest context, a fost introdus conceptul de bun public de mediu, ceea ce a permis UE să compenseze fermierii pentru eforturile realizate în vederea protejării mediului, deoarece produc un bun public de mediu. Ei bine, acesta pare să fie “secretul” acestor subvenții mai mari pe care le primesc fermierii din state precum Franța sau Malta, de exemplu, după cum spune Potor. Să recunoaștem că, într-adevăr, ar fi păcat ca și agricultorii români să nu urmeaze această cale, chiar dacă ceva mai târziu…

“Toate aceste bunuri publice trebuie introduse în viitoarea PAC ca produse, altele decât grâul, vaca sau laptele…Fermierul face și produse de genul acesta. Șmecheria este că la nivel european fermierii francezi, germani etc au găsit metoda să explice că trebuie sa fie compensați, plătiți pentru că generează aceste bunuri publice”, mai spune Potor.

De ce n-am face-o și noi? Nu de alta, dar sunt destui fermieri în România care practică agricultura conservativă sau pentru care “no till” nu mai prezintă niciun fel de secret. Și de ani buni….

Și un ultim amănunt: fondurile alocate pentru mediu și climă în viitoarea programare (2021-2027) ar urma să aibă o pondere de circa 40% din total sume atribuite pentru PAC.


alte articole…

Agricultura post 2020: 20 euro/ha în plus la subvenția pe suprafață 

Top producatori de grâu, în UE. Franța, pe primul loc

 

Comentariile sunt închise