Cultura de soia pe terenurile din Bărăgan
Înainte de aderarea la UE, România era un important producător de soia (in mare parte soia OMG) în Europa, cu o suprafață cultivată de circa 191.000 ha. După aderarea la UE, odată cu renunțarea la cultura OMG, suprafețele s-au redus dramatic, până la 48.900 ha, în 2009, după care încet-încet situația s-a echilibrat, în 2018, de exemplu, suprafețele semănate cu soia convențională ridicându-se la 167.000 ha. Un reviriment care se datorează, cel mai probabil, și Donau Soja, o organizatie neguvernamentală, non-profit, cu sediul la Viena, care încearcă să readucă interesul fermierilor români, dar și al cercetătorilor nostri pentru această plantă. 2019 este al saselea an in care Donau Soja a organizat platforme demonstrative în mai multe zone din țară, inclusiv stațiuni de cercetare, pentru a testa potențialul acestei culturi în România.
Ziua de câmp la Agrichim Fetești
Viorel Nica, fondatorul Agrichim Fetești (județul Ialomița), o societate care lucrează câteva mii de hectare în zona Bărăganului, este cel mai mare multiplicator de soia cu o suprafață de circa 250 ha, la care se adaugă în jur de 500 ha cu soia pentru consum. La Agrichim Fetețti a avut loc în data de 8 august ziua de câmp Donau Soja, ediția a VI-a, ultima din seria zilelor de câmp de la platformele demonstrative organizate în acest an.
La Agrichim există o platformă demonstrativă cu mai multe soiuri românești, cât și străine (vizitate de participanții la eveniment), unde se testează mai multe variante de cultivare. 2019 este un an destul de greu în Ialomița, în condițiile unui nivel redus de precipitații, doar 44 litri pe mp in 60 de zile (lunile iunie si iulie). Tocmai de accea, s-a dovedit încă o dată cât de importante sunt irigațiile.
“Cultura a fost salvată prin sistemul de irigare al societății, dar care din cauza temperaturilor ridicate nu a reușit să faca față stării de ariditate și a lipsei de precipitații”, după cum a recunoscut Viorel Nica.
La evenimentul de la Agrichim au participat președintele ASAS, prof. univ. dr. Valeriu Tabără, Daniel Crunțeanu, secretar de Stat în cadrul MADR, amelioratori de soia cunoscuți și cercetători agricoli de la INCDA Fundulea, SCDA Turda, invitați din Republica Moldova, precum și numeroși fermieri.
Comentariile sunt închise