Principalele minerale conținute de 25 fructe și legume
Fructele și legumele ocupă un loc extrem de important în alimentația umană. Prin vitaminele și mineralele pe care le furnizează, ele se dovedesc a fi indispensabile dezvoltării fizice și psihice, precum și pentru sănătatea omului. Tocmai de aceea este util să cunoaștem – în afara vitaminelor pe care le conțin (în cea mai mare parte vitaminele A și C) – principalele minerale ce pot fi procurate prin consumul a 25 fructe și legume aflate în mod uzual în consum.
Minerale existente în fructe și legume
(în mg/100 gr)
Calciu | Fier | Fosfor | Magneziu | Mangan | Potasiu | Seleniu | Sodiu | Zinc | |
Mere | … | 0,1 | 9,5 | 2,0 | … | 129 | 0,4 | 1,0 | … |
Caise | 20,0 | 0,8 | … | 12,0 | … | 283 | … | … | … |
Anghinare | 53,0 | 1,5 | 103 | 22,0 | … | 353 | …. | 47,0 | … |
Sparanghel | 15,0 | 0,6 | 48,5 | 10,0 | … | 200 | … | 200 | … |
Avocado | 15,0 | 0,7 | 82,0 | 29,0 | … | 377 | … | 3,0 | … |
Banane | 5,0 | 0,4 | 27,0 | 29,0 | … | 358 | 1,3 | 2,0 | … |
Mure | 30,0 | 1,0 | 30,0 | 17,0 | 2,0 | 175 | 1,0 | 2,0 | 0,4 |
Broccoli | 10,0 | 1,5 | 46,0 | 18,0 | … | 340 | … | 12,0 | … |
Varză | 75,0 | 1,0 | 36,0 | 12,0 | 0,5 | 300 | 1,0 | 10,0 | … |
Mrcovi | 29,0 | 0,4 | 23,0 | 7,0 | … | 218 | … | 35,0 | … |
Castravete | 14,0 | 0,2 | 1,4 | 10,0 | … | 124 | … | 5,0 | … |
Grapefruit | 21,0 | 0,6 | … | 10,0 | … | 165 | … | 1,0 | … |
Struguri | 14,0 | 0,3 | 9,0 | 8,0 | … | 203 | 0,3 | … | … |
Ardei gras | 15,0 | 0,5 | 14,0 | 11,0 | … | 200 | … | 5,0 | … |
Kiwi | 9,0 | 0,3 | 71,0 | 13,0 | 0,3 | 326 | 1,0 | 2,0 | 0,3 |
Lămâi | 10,0 | 0,1 | 9,0 | 9,0 | 0,1 | 193 | … | … | 0,1 |
Ciuperci | 14,0 | 0,3 | 9,0 | 8,0 | … | 203 | 0,3 | … | 00,2 |
Măsline | 61,0 | 1,8 | … | 22,0 | … | 91,0 | … | 225,0 | … |
Ceapă | 30,0 | 0,5 | 23,0 | 9,0 | … | 200 | … | 10,0 | … |
Portocale | 37,0 | 0,1 | 18,0 | 10,0 | 0,2 | 154 | 0,7 | … | … |
Piersici | 4,0 | 0,2 | 12,0 | 8,0 | … | 178 | 4,0 | … | … |
Pere | 6,0 | 0,1 | 11,0 | 5,0 | … | 112 | … | 1,0 | … |
Mazăre | 29,0 | 1,0 | 187 | 13,0 | 1,0 | 126 | 3,0 | 220 | 2,0 |
Cartofi | 6,0 | 0,5 | 78,0 | 22,0 | … | 450 | 0,5 | 2,0 | 0,5 |
Spanac | 125 | 1,2 | 15,0 | 48,0 | … | 400 | 0,3 | 25,0 | … |
Note. (1) Fructele și legumele sunt incluse în tabel în ordinea alfabetului englez. (2) Semnul ”…” semnifică fie inexistența, fie cantitatea insignifiantă a substanței minerale respective.
Sursa: tabel alcătuit după Violet Tar, The Mineral Content of 47 Major Fruits and Vegetables, online, www.ba-bamail.com 18 iulie 2019.
alte articole…
Cum se cucerește o piață externă?
De ce trebuie să participi la BucharestFoodSummit 2019?
Comentariile sunt închise