Principalele minerale conținute de 25 fructe și legume

Fructele și legumele ocupă un loc extrem de important  în alimentația umană. Prin vitaminele și mineralele pe care le furnizează, ele se dovedesc  a fi indispensabile  dezvoltării fizice și psihice, precum și  pentru sănătatea  omului. Tocmai de aceea este util să cunoaștem – în afara vitaminelor pe care le conțin (în cea mai mare parte vitaminele A și C) – principalele minerale ce pot fi procurate prin consumul a 25 fructe și legume aflate în mod uzual în consum.

Minerale existente în fructe și legume

(în mg/100 gr)

Calciu Fier Fosfor Magneziu Mangan Potasiu Seleniu Sodiu Zinc
Mere 0,1 9,5 2,0 129 0,4 1,0
Caise 20,0 0,8 12,0 283
Anghinare 53,0 1,5 103 22,0 353 …. 47,0
Sparanghel 15,0 0,6 48,5 10,0 200 200
Avocado 15,0 0,7 82,0 29,0 377 3,0
Banane 5,0 0,4 27,0 29,0 358 1,3 2,0
Mure 30,0 1,0 30,0 17,0 2,0 175 1,0 2,0 0,4
Broccoli 10,0 1,5 46,0 18,0 340 12,0
Varză 75,0 1,0 36,0 12,0 0,5 300 1,0 10,0
Mrcovi 29,0 0,4 23,0 7,0 218 35,0
Castravete 14,0 0,2 1,4 10,0 124 5,0
Grapefruit 21,0 0,6 10,0 165 1,0
Struguri 14,0 0,3 9,0 8,0 203 0,3
Ardei gras 15,0 0,5 14,0 11,0 200 5,0
Kiwi 9,0 0,3 71,0 13,0 0,3 326 1,0 2,0 0,3
Lămâi 10,0 0,1 9,0 9,0 0,1 193 0,1
Ciuperci 14,0 0,3 9,0 8,0 203 0,3 00,2
Măsline 61,0 1,8 22,0 91,0 225,0
Ceapă 30,0 0,5 23,0 9,0 200 10,0
Portocale 37,0 0,1 18,0 10,0 0,2 154 0,7
Piersici 4,0 0,2 12,0 8,0 178 4,0
Pere 6,0 0,1 11,0 5,0 112 1,0
Mazăre 29,0 1,0 187 13,0 1,0 126 3,0 220 2,0
Cartofi 6,0 0,5 78,0 22,0 450 0,5 2,0 0,5
Spanac 125 1,2 15,0 48,0 400 0,3 25,0

Note. (1) Fructele și legumele sunt incluse în tabel în ordinea alfabetului englez. (2) Semnul  ”…” semnifică fie inexistența, fie cantitatea insignifiantă a substanței minerale respective.

Sursa: tabel alcătuit după Violet Tar, The Mineral Content of 47 Major Fruits and Vegetables, online, www.ba-bamail.com  18 iulie 2019.


alte articole…

Cum se cucerește o piață externă?

De ce trebuie să participi la BucharestFoodSummit 2019?  

 

 

Comentariile sunt închise