Laszlo Borbely, consilier de stat: Există o reţea de 2.500 de oameni pregătiţi, care doresc să avem o ţară mai sustenabilă (continuare)

Parlamentul României este primul din Uniunea Interparlamentară care a adoptat o declarație politică pentru implementarea Agendei 2030, ne-a declarat consilierul de stat și coordonatorul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, Laszlo Borbely. El consideră că „România  este un lider regional în implementarea Agendei 2030”. Despre toate aceste aspecte, Laszlo Borbely ne-a relatat mai multe amănunte în cadrul unui interviu.

 

–        Ați declarant recent că „la nivelul tuturor instituţiilor există o reţea de 2.500 de oameni pregătiţi, ‘care doresc să avem o ţară mai durabilă, o ţară mai sustenabilă’. Cine sunt acești specialiști? Există o coordonare a acestora prin intermediul Departamentului pentru dezvoltare durabilă?

Rețeaua este unul dintre cele mai importante elemente care poate asigura succesul în orice domeniu. De aceea, pentru noi reprezintă o prioritate să creăm această mișcare la nivelul societății. Păstrăm constant legătura cu acești oameni implicați căroara le trimitem lunar newsletter-ul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Marea majoritate a celor care au acceptat să se alăture în această rețea sunt oameni bine pregătiți în domeniile lor de activitate care aveau, sau și-au descoperit, o preocupare pentru sustenabilitate. Un bun exemplu cred că sunt nucleele pentru dezvoltare durabilă din ministere. Lucrăm deja cu acestea pentru planul de acțiune și pot spune că avem o colaborare foarte bună. Încercăm să ne îneplinim cât mai bine rolul de catalizator și să aducem împreună toți factorii interesați pentru că doar așa putem implementa cu succes Strategia națională pentru dezvoltare durabilă.

 

–        De asemenea, cu ocazia unei reuniuni ai liderilor dezvoltării durabile care a avut loc la București ați spus că „România  este un lider regional în implementarea Agendei 2030”. Cum se manifestă concret „rolul activ pe care îl joacă România în promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă?

Parlamentul României este primul din Uniunea Interparlamentară care a adoptat o declarație politică pentru implementarea Agendei 2030. Sunt foarte multe exemple de acțiuni pe care le-am avut pe plan intern și extern pentru a primi această recunoaștere din partea unor personalități și instituții internaționale. Succesul din cadrul președinției României la Consiliul UE, când am reușit să adoptăm într-un timp record un set de Concluzii puternice pentru susținerea implementării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă la nivel european, este un exemplu ilustrativ. De asemena, conferința internațională pentru promovarea parteneriatelor care a reunit 300 de reprezentanți din peste 40 de state a reprezentat un moment în care am demonstrat că suntem un centru regional activ în promovarea Agendei 2030.

 

–        Când va fi prezentat raportul anual către Parlament al Comitetului interdepartamental pentru dezvoltare durabilă și care vor fi aspectele abordate prin acest raport?

Comitetul interdepartamental pentru dezvoltare durabilă este una dintre cele mai importante instituții care conturează cadrul necesar implementării Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă. De două ori pe an Guvernul României se întâlnește într-o ședință prezidată de premier pentru a umări progresul implementării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă. Este încă o dovadă a angajamentului României pentru implementarea Agendei 2030. În acest moment pregătim a doua întâlnire a acestui organism, iar ulterior vom stabili și o dată pentru prezentarea raportului anual în Parlament.


vezi și…

Laszlo Borbely: Sistemul de management integrat privind colectarea deșeurilor nu funcționează optim în acest moment, în România (continuare) 

 

Comentariile sunt închise