Gabriel Biriș: Probabil că vom vedea inflație severă, începând cu iulie 2020

Gabriel Biriș, partener fondator Casa de Avocatură Biriș-Goran, ne-a vorbit – într-un scurt interviu acordat FoodBiz – , despre așteptările pe care ar trebui să le avem pentru 2020, un an în care vor fi organizate atât alegeri locale, cât și parlamentare, ceea ce va aduce limitări politicilor guvernamentale în sensul creșterii de impozite, dar și al celor de scădere de cheltuieli. Iar în acest context, nu ar trebui să ne mire dacă multe soluții de ajustare vor fi amânate pentru 2021.

Ce așteptări aveți pentru anul 2020? Credeți ca vom asista la o criză economică?

Nu cred că vom asista la o criză economică în 2020, chiar dacă mă aștept la o domolire a creșterii consumului. Anumite ajustări sunt însă inevitabile în contextul deficitului bugetar și cel al balanței comerciale care au ajuns ambele la valori istorice. Contextul politic (vom avea atât alegeri locale, cât și parlamentare) impune limitări politicilor guvernamentale atât în sensul creșterii de impozite, cât și al celor de scădere de cheltuieli. Multe soluții de ajustare vor fi amânate pentru 2021.

De ce ar trebui să ne temem cel mai mult în 2020?

Cel mai mare dușman pentru România în 2020 rămâne populismul. Creșterea semnificativă a pensiilor va pune presiuni imposibil de rezolvat prin soluții clasice, probabil că vom vedea inflație severă începând cu cea de-a doua jumătate a lui 2020.

Care ar fi cea mai bună veste pentru economia românească în 2020?

Cea mai bună veste pentru economie pare a fi determinarea noului guvern de a asigura stablitate și predictibilitate. Deși este evident că trebuie adoptate multe măsuri de corectare a problemelor create mediului de afaceri de fostul guvern, prin măsuri de genul OUG 114/2018, OG 27/2017 etc., pare că Guvernul nu vrea să mai adopte măsuri fără a se asigura că impactul lor este analizat și înteles înainte și nu după aprobare. Consultările cu mediul de afaceri au evident un rol extrem de important, iar sfârșitul de an ne dă optimism în acest sens.

vezi și…

Mihaela Popa, CEC Bank: Avem tot mai multe finanțări complexe care vizează lanțuri alimentare integrate (Partea II)

Gabriel Biriș la FoodIntelForum 2019: Mi se pare ridicol să mai vorbim de antreprenoriat cu bani de la stat

Comentariile sunt închise