Prea puține unități de procesare eco

Chiar dacă toată lumea se plânge că ducem lipsă de unități de procesare eco, teoretic, există și capacități de acest fel. La nivelul anului 2017, de exemplu, erau înregistrate în sistem ecologic 164 de unități (fabrici) de prelucrare a produselor agricole vegetale și animale, cele mai multe în sectorul conservării fructelor și legumelor, potrivit datelor ADAR. Numărul pare să fi crescut, însă, semnificativ în următorii doi ani, dacă ne luăm după datele comunicate de recent de ministrul Adrian Oros, care vorbește de 270 de procesatori. El spune că  România produce o cantitate totală de 305.000 tone de produse certificate ecologic, din care consumul intern acoperă 52%, iar 48% merge la export.

 Număr de unități de procesare a produselor agricole (MADR, 2017)

–          conservarea fructelor și legumelor – 38

–          fabricarea altor produse alimentare – 35

–          fabricarea produselor lactate- 22

–          producerea băuturilor – 22

–          unități de morărit și de producere a amidonului și a produselor din amidon – 16

–          fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale – 11

–          fabricarea produse de brutărie și a produselor făinoase – 9

–          pentru prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne -5

–          pentru fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor – 3

–           pentru prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și a moluștelor – 3.

vezi și…

Alexandru Stănescu: Mărirea capacităților de procesare și asocierea agricultorilor, soluții pentru reducerea deficitului în comerţul agroalimentar

Comentariile sunt închise