25% din recoltele italienilor, în pericol

25% din recoltele italienilor sunt în mare pericol din cauza forței de muncă, după ce s-au închis granițele din cauza pandemiei de coronavirus, anunță sindicatul italian Coldiretti. Italia este dependentă de mâna de lucru străină, în condițiile în care 370.000 de muncitori străini ajută în fiecare an la strângerea recoltelor.  În 2019, de exemplu, românii se aflau pe primul loc în topul muncitorilor străini – peste 100 000, urmați de marocani – 35 000, indieni –  34 000, albanezi – 32 000, senegalezi – 14 000, polonezi – 13 000, tunisieni – 13 000, bulgari – 11 000, macedonieni – 10 000 și pakistanezi – 10. 000.

Pe lista celor mai afectate activități se află culesul căpșunelor și al sparanghelului, dar și recoltatul la mere, pere și kiwi, precum și producția de tomate, varză și fenicul.

În acest context, Coldiretti a cerut autorităților o simplificare a procedurilor pentru recrutarea muncitorilor sezonieri, studenților și persoanelor ieșite recent la pensie. Demersul este cu atât mai urgent, cu cât  iarna caldă și fără precipitații a favorizat ciclurile de producție. Astfel, în zilele următoare, ar urma să înceapă culesul la primele fructe de sezon.

Vânzările de făină și paste au explodat

Vânzările la făină s-au mărit cu 80%, după închiderea restaurantelor, în condițiile în care italienii gătesc acasa, iar pâinea, pastele și deserturile nu lipsesc de pe masă, se arată într-un comunicat al Coldiretti.

În același timp, s-au mărit și vânzările de zahăr (+28 %) și lapte  (+20 %). Statisticile arata ca o familie din trei (32 %) pregătește acasa deserturi, pâine sau paste. Reîntoarcerea la tradiție are loc în contextul în care italienii sunt constrânși să-și reducă la minimum ieșirile zilnice pentru a evita riscul contaminării la cozile de la brutării, magazine alimentare sau supermarketuri.


vezi și…

Grupul Inspira Food reinventează mâncarea la pachet

Mihai Focșa: O mâncare tradițională poate fi mai ieftină decât un burger

Comentariile sunt închise