Mihai Focșa: O mâncare tradițională poate fi mai ieftină decât un burger

Mai sunt românii îndrăgostiți de gastronomia franțuzească, că tot ne place să numim Bucureștiul micul Paris, sau preferă burgerii și pizza? În goana după o gustare ieftină și pregătită rapid, românii uită un lucru: nu tot ceea ce găsesc la colț de stradă este sănătos și ieftin. Ci dimpotriva….Despre toate aceste lucruri am discutat cu Mihai Focșa, proprietarul reastaurantului La Cave de Bucarest, un fin cunoscător al gastronomiei franțuzești.

Cum este percepută gastronomia franceză, de către români la acest moment?

Este greu de spus, rămâne întotdeauna o structură cu două viteze, sunt unii care sunt interesați, dar nu-și alocă mijloacele necesare ca să invețe să avanseze în direcția aceasta, pe majoritatea nu îi preocupă deloc și  puțini sunt cei care cunosc. Dar nu cred ca este o modificare a percepției românilor în sensul pozitiv, aș spune, chiar din contră, pentru că dacă ne uităm în jurul nostru nu ne civilizăm. Vreau să spun că ceea ce putem numi intelectualitate este mai degrabă în spatele nostru decât în față. Acum 30-40 de exista mai mult interes –  și mă refer la procentajul din populație –  față de gastronomia franceză decât astăzi.

De unde vine nebunia cu burgerii?

Burgerii au avantajul și inconvenientul că au tot ce nu trebuie, sunt grași și sărați, ba se mai pune și dulce peste ei. Tot ce este prost există în chestia aceasta. Este o mâncare care este foarte profitabilă pentru cei care o produc, adică nu au nevoie decât de niște carne tocată pe care o iau de pe plită și o pun între două bucăți de pâine, mai adaugă brânză și niște salată și au terminat povestea. Pe de o parte, este ca și sucesul pizzei care este foarte simplă și foarte ieftină, cel care vinde caută profitul, iar cel ce cumpără vrea să mănânce cât mai ieftin…Este  un fel de viață, se mănâncă repede, are gustul căutat de omul obișnuit, este ceva foarte ușor de înțeles și de mâncat, ține de foame. Îți umple burta și cam asta este tot. Pe de altă parte, dacă ne uităm la prețuri, nu sunt produse chiar așa de ieftine, au fost poate odată, dar acum mănânci o mâncare tradițională poate mai ieftină decât un burger. Balanța economică a cosumatorului s-a modificat. Multi bani se duc pe mobile, smartphone, abonamente la internet și la diferite platforme media. Nu se mai cumpără mâncare și haine, ci vânt.

Ce părere aveți despre burgeri?

Este cam același lucru, se bazează pe pofta omului, pentru că vede, i se face poftă, îi este un pic de foame sau nu, se oprește, a cumpărat, mănâncă și cu asta basta. În orice caz, sunt niște obiceiuri care ca și restul lucrurilor merg în partea necivilizată a societății. Un fel de pâine și jocuri, ca pe vremea romanilor.


vezi și…

Mihai Focșa: „În IT, doar rezutatul contează. Este bun sau nu, ca și mâncarea!” (Partea 1)

Comentariile sunt închise