Cereale mai ieftine, orez mai scump!

Cerealele s-au ieftinit în luna martie, în timp ce orezul s-a scumpit, în contextul pandemiei de coronavirus, anunță FAO. Prețurile mondiale la alimente au scăzut brusc în martie, determinate mai ales de reducerea cererii de alimente legată de efectele pandemiei COVID-19 și de scăderea prețurilor la petrol la nivel mondial, datorate mai ales așteptărilor de încetinire economică, deoarece guvernele implementează restricții concepute să răspundă la criza din domeniul sănătății.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie 172,2 puncte în cursul lunii, în scădere cu 4,3% față de februarie.

„Scăderile de preț sunt determinate în mare parte de factori care țin de cerere, nu de ofertă, iar factorii de cerere sunt influențați de perspectivele economice din ce în ce mai deteriorate”, a declarat Abdolreza Abbassian, economistul senior al FAO.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a înregistrat cea mai mare scădere, cu 19,1 la sută mai mic față de luna precedentă. Cauzele includ cererea mai mică de consum în afara casei cauzată de măsurile de restricționare a mobilității impuse de mai multe state precum și cererea mai mică din partea producătorilor de etanol din cauza scăderii abrupte a prețurilor la petrolul brut.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 12,0 la sută într-o lună, în principal din cauza scăderii prețurilor la uleiul de palmier generată de prăbușirea prețurilor la petrolul brut și a creșterii incertitudinilor cu privire la impactul pandemiei asupra piețelor petroliere din întreaga lume. Prețurile pentru uleiul din soia și rapiță au urmat aceeași tendință.

“Prețurile petrolului au scăzut cu mai mult de jumătate în ultima lună, ceea ce catalizează un impact descendent mare asupra biocombustibililor, care sunt o sursă importantă de cerere pe piețele de zahăr și uleiuri vegetale”, a spus analistul FAO Peter Thoenes.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 3,0 la sută, determinat de scăderea cotațiilor și a cererii globale de import pentru praf degresat și lapte integral, datorată în mare măsură unor perturbări în lanțurile de aprovizionare a produselor lactate, din cauza măsurilor de izolare care vizează controlul răspândirii COVID-19.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale în luna martie a scăzut cu 1,9 la sută față de februarie și s-a situat aproape de nivelul său din martie 2019. Prețurile internaționale la grâu au scăzut, întrucât efectele generate de oferta globală mare precum și de perspectivele favorabile pentru culturile actuale au depășit efectul creșterii cererii de import din Africa de Nord și unele mici limitări la export impuse de Federația Rusă. Prețurile la porumb au scăzut, de asemenea, din cauza ofertelor mari și a cererii mult mai slabe din partea sectorului de biocombustibili. În schimb, prețurile internaționale la orez au crescut pentru a treia lună consecutiv, din cauza creșterii rezervelor de către unele state, stimulate de îngrijorările cu privire la pandemie precum și de informațiile care anunțau că Vietnamul ar putea introduce interdicții la export – informații pe care guvernul le-a infirmat între timp.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut cu 0,6 la sută, condus de scăderea cotațiilor internaționale pentru carnea de ovine și bovine, pentru care disponibilitățile la export sunt mari și capacitatea comercială diminuată de blocajele logistice. Cotațiile pentru carnea de porc au crescut în schimb pe fondul cererii globale crescute și blocării unor puncte de procesare de către restricțiile privind circulația lucrătorilor.


vezi și…

Culturile agricole, afectate de secetă și îngheț

Comentariile sunt închise