Rusia suspendă exporturile de cereale

Asa cum era de așteptat, Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, a anunțat că îşi va suspenda exporturile de cereale (grâu, secară, orz şi porumb) până la 1 iulie, a comunicat, duminica, Ministerul rus al Agriculturii, citat de AFP.

O decizie așteptată până la urmă, în condițiile în care la începutul lunii aprilie Rusia decisese să-şi limiteze exporturile de cereale la şapte milioane de tone până la 30 iunie, din cauza pandemiei de COVID-19 cu scopul de a asigura stabilitatea pieţei naţionale, ceea ce a atras criticile unor organizaţii precum FAO, OMC şi OMS. Acestea se tem că astfel de restricţii în vreme de pandemie vor crea penurii alimentare. Duminică, cotele de export la cereale fuseseră “epuizate în întregime”, dupa cum a precizat ministerul rus al Agriculturii.

Decizia rusilor riscă să facă să crească şi mai mult preţurile, deja ridicate: vineri pe Euronext, tona de grâu tindea să fie tranzacţionată cu 199 de euro la scadenţa lunii mai, iar tona de porumb, la cea din iunie, de 165, 75 euro. Sa nu uitam ca la inceputul săptămânii, cotația la grâu trecuse de 200 euro/tonă, prima dată după august 2018.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu şi unul dintre principalii producători şi exportatori de cereale din lume.


vezi și…

FAO cere scurtarea și localizarea lanțurilor de aprovizionare

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim