Arta fertilizării sau modelul de îmbunătățire a gestionării gunoiului de grajd

Crescătorii de animale folosesc gunoiul de grajd lichid ca îngrășământ organic pentru a îmbunătăți calitatea solului și a apelor subterane. Vorbim despre bioeconomia circulară, cea care folosește resurse biologice regenerabile pentru a produce alimente, materiale, compost și energie.

Poluare. Din datele statistice, 41 % din apele subterane catalane sunt contaminate cu nitrați datorită utilizării necontrolate a gunoiului lichid de grajd, rezultat dintr-o densitatea execisvă, de 614 exemplare porcine per kilometru pătrat, cu mult peste media oricărei tări din lume.

Bioeconomia circulară. Pentru aceasta dispunem de trei acțiuni principale: inițial reducând volumul de azot generat în fermele de animale; la destinație prevăzând sisteme noi pentru a standardiza distribuția și în final ajustarea dozei aplicate. Pentru acesta sistemul GPS se impune ca element tehnologic, pentru a garanta trasabilitatea gunoiului de grajd.

Gestionarea asistată a depozitelor pentru gunoi de grajd, le poate transforma în îngrașămint organic natural pentru culturi. Crșterea animalelor furnizează îngrașăminte pentru agricultură și produce alimente, pe care și sectorul animalier le consumă sub forma de hrană pentru animale. Imbunătățirea managementului pentru utilizarea gunoiului de grajd este o actiune esențială, atât pentru sectorul agricol cat și pentru sectorul animalier, dar mai ales pentru protecția apelor subterane vitală nouă tuturor.

Dan Manolache  Articol editat de Dan Manolache

Sursă articol: Diario  La Vanguardia


Vezi și…

#RomâniaFuncționează. Președintele Franței cere categoric: Sprijiniți fermierii români, business-ul românesc și produsele românești!

 

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim