Roșiile româneși au ajuns în hipermarketuri

Cooperativa Țara Mea livrează roșii româneși, începând cu data de 6 mai, în hipermarketuri!

Începând cu luna aprilie, Cooperativa Țara Mea a preluat activitatea de centralizare, stocare și livrare a 150 de producători români de legume, urmând să îi ajute să livreze producția către hipermarketuri. După procesul de înregistrare și centralizare, au început livrările către hipermarketuri.

Producătorii români s-au confruntat, in ultima perioadă, cu pierderi enorme, din cauza faptului că lanțurile de livrare au fost grav afectate de pendemia de coronavirus.  Pentru că micilor producători le este extrem de greu sa anticipeze comenzile, multe legume au rămas nerecoltate pe camp sau nelivrate, ceea ce le-a adus pierderi masive in activitate, se arată într-un comunicat al Cooperativei Țara Mea.

Analiza de piață făcută de Cooperativa Țara Mea in ultimii 5 ani arată că România este perfect capabilă să asigure consumul integral de legume și fructe pentru locuitorii săi. Fermierii români sunt oameni muncitori, iar hipermarketurile, in ciuda părerii generale, sunt foarte dornice sa distribuie produse românești pentru români. Singurele verigi lipsa in acest lanț sunt lipsa aparaturii și a centrelor de colectare și lipsa firească de experiență a producătorilor in estimarea, centralizarea, sortarea și livrarea legumelor.

„Precomenzile și însămânțarea trebuie făcute centralizat, cu un an înainte, pe baza estimărilor din anul trecut. E firesc că un hipermarket să nu poată lucra cu 300 de producători mici. Aceasta este o alta activitate, care necesită organizare și cunoașterea perfecta a lanțului de producție. Am preluat noi acest proces anevoios pentru fermierii români, pentru 150 de fermieri APIA, în această perioadă extrem de plină de încercări pentru ei. Am reușit deja să îi centralizăm și să înțelegem nevoia fiecăruia și din data de 6 mai începem să livram.

Mesajul pentru hipermarketuri este că producătorii români își fac treaba lor: produc. Restul este alta meserie, nu trebuie condamnați. Mesajul pentru producătorii supărați pe hypermarketuri este: hypermarkepturile își fac treaba lor: vând. Centralizarea, respectarea comenzilor, ambalarea și livrarea sunt alta meserie”, a declarat Florin Burculescu, președintele Cooperativei Cooperativa Țara Mea.

Problema sistemelor de irigații

Sistemele profesionale de irigație, cel puțin la fermierii mici, sunt aproape inexistente. Irigarea in primul rand și apoi toate procesele sine qua non pentru producția de legume sunt executate cu mașini rudimentare și greu de utilizat. Tocmai de aceea sunt necesare investiții.

‘Este urgent sa investim în agricultură. In primul rand in sistemele de irigații, apoi într-un kit de supraviețuire a agricultorului, care să conțină cel puțin insecticide și îngrășăminte, in linii de sortare și ambalare. Nu e firesc să ajungem să producem, în propria țară, legume mai scumpe decât cele din import, doar pentru că nu avem mașini. Au fost situații în care a ajuns mai repede ceapa verde din Polonia decât din România, pentru că fermierii noștri recoltează manual”, se arată în comunicat.

Cel mai bun moment să investim în agricultură!

Cooperativa Țara Mea atrage atenția că România are un teren fertil, oameni dornici de muncă și o capacitate de producție enormă. Pe de altă parte, ne lipsesc aproape complet aparatura, sistemele de irigație, centrele de sortare, stocare și de ambalare, centralizarea. In această perioadă, țările din jur, spre exemplu Polonia, au înțeles și au investit enorm in agricultura. Prin urmare pot sa facă export.

„Este cel mai oportun moment să investim în agricultura românească, măcar cât să asigurăm integral consumul propriu, pentru întreaga țară. Putem face asta. Teren exista, fermierii noștri sunt oameni muncitori, iar partea care lipsește din lanț – comenzile și distribuția – o vom asigura noi. Fermierii au nevoie de centre de colectare și de aparatura performanta că să poată face fata cerințelor hipermarketurilor”, a mai spus Florin Burculescu.


vezi și…

#RomâniaFuncționează. 15.000 lei net pe ștat la Curtici

Comentariile sunt închise