Sfecla de zahăr din UE, amenințată de un nou virus


Virusul îngălbenirii sfeclei este un nou motiv de îngrijorare pentru cultivatorii europeni de sfeclă de zahăr, potrivit Bloomberg.

Cultivatorii europeni de sfeclă de zahăr întâmpină o altă problemă, un posibil virus care atacă culturile și duce la îngălbenirea sfeclei, după ce au fost acaparați de prețurile extrem de scăzute și cu o primăvară secetoasă care a afectat plantele. Acest virus ar putea reduce producția cu până la 25% în Franţa şi chiar mai mult în Germania.

În 2018 Uniunea Europeană a interzis utilizarea neonicotinoidelor, un insecticid vinovat pentru uciderea albinelor. Virusul îngălbenirii sfeclei riscă să reducă producţia de zahăr a UE, pentru al treilea sezon, după ce scăderea preţurior în urmă cu câţiva ani a dus la diminuarea suprafeţelor cultivate şi a forţat închiderea unor fabrici.

„Este clar că aceasta va fi o problemă uriaşă în Franţa şi situaţia este îngrijorătoare. Nu mai putem să ne aşteptăm la randamente apropiate de media ultimilor cinci ani. Chiar dacă vom avea vreme bună în iulie şi august, asta nu va ajuta sfecla afectată să revină la o condiţie normală”, a declarat Timothe Masson, agronom la Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa, Timothe Masson.

Pentru a lupta împotriva acestui virus, fermierii au apelat deja la insecticide alternative, însă acestea nu sunt la fel de eficiente precum neonicotinoidele, susţine Fred Zeller, director la Asociaţia cultivatorilor germani VSZ.

Sursă: Evenimentul Zilei

Articol editat de Alexandra Pașa


Vezi și …

5 to go: paie comestibile în 170 de cafenele din țară

Comentariile sunt închise