În cât timp ar putea România să-și reducă importurile de fructe?!

Importurile de fructe au crescut foarte mult in ultimul deceniu, pe fondul reducerii productiei locale, din cauza declinului plantatiilor, in mare parte imbatranite.

Situatia ar putea sa revina, insa, la normal, daca putem spune asa, undeva prin 2034, cand Romania va ajunge sa detina teoretic circa 50.000 ha de plantatii pomicole noi, potrivit datelor prezentate de Mihail Coman, directorul general al ICDP Maracineni – Pitesti, in cadrul celei de-a treia editii a FoodIntelForum.ro, eveniment desfasurat pe 25 iunie la ICDP Maracineni.

Statisticile arata ca in 2012, Romania importa circa 381 mii tone de fructe, dupa care volumul a tot crescut pana la 681 mii de tone, in 2017. In acelasi timp, productia s-a redus de la 1,99 milioane de tone, in anul 2012, pana la 1,05 milioane de tone, in 2017.

Ca punct de reper, ar trebui sa avem anul 1993, cand productia a depasit 2 milioane de tone, iar acesta ar fi un nivel normal pentru tara noastra, dupa cum a precizat Coman.

Odata cu intrarea pe rod a unor plantatii noi, ar urma sa screasca si consumul de fructe, dar in acelasi timp, sa se reduca si importurile. Cu alte cuvinte, peste vreo 14 ani ne vom putea intoarce la cifrele din 2013. La importuri, cel putin, ceea ce n-ar fi deloc rau, nu-i asa?

Sursă articol Agrostandard.ro


vezi și…

Soiuri de mere și pere dezvoltate de IRTA și Fruit Futur, adaptate la climate calde

Comentariile sunt închise