Războiul comercial dintre SUA și China afectează securitatea alimentelor
Războiul comercial între cele două mari economii ale lumii, China și America, are efect negativ asupra populației ambelor țări. Atât Beijingul cât si Washington-ul impun tarife una asupra celeilalte, invocând o serie de aspecte economco-politice.
Pe de o parte, administrația Trump condamnă China pentru practicile comerciale nedrepte cât si furtul de proprietate intelectuală. Pe de alta parte, China acuză SUA, catalogând intențiile acesteia ca fiind tactici ce urmăresc subminarea ascensiunii Chinei la nivel de putere economică globală. Aceste acuze, urmate de acțiunile ambelor țări de a impune tarife, conturează pierderi însemnate la nivelul potențialului de consum, ce pune în pericol forța de muncă în sectoarele agrare din statele în dezvoltare.
În cadrul războiului comercial, pierderile americane sunt înregistrate și în sectorul agrar, unde Biroul Federal al Fermelor Americane, transmite următorul comunicat:
„ Biroul Fermelor îndeamnă oficialii comerțului să se implice în discuții cu partenerii noștri de comerț pentru a rezolva incertitudinile comerțului înainte de a recurge la tarife”.
Îngrijorarea Biroului American al Fermelor, se conturează pe fondul tarifelor impuse de China asupra exporturilor agricole americane. Așadar, din cauza tarifelor impuse de China ca răspuns la cele impuse de administrația Trump, se formează un efect economic negativ pentru fermieri cât și afacerile agricole și de consum pe toată suprafața Americii.
În ceea ce privește China, se identifică victime colaterale ale războiului comercial, industria mâncărurilor animalelor de companie. În China, deținătorii de animale domestice se bazează pe alimentele de import, văzute ca fiind mult mai sigure decât cele autohtone.
China are un mecanism de control al preturilor in ceea ce privește necesitatea încetinirii creșterii preturilor alimentelor si sunt inventare guvernamentale care ar putea calma inflația preturilor ce țin de produsele alimentare”, transmite Iris Pang, economistul Marii Chine pentru ING.
Conform comunicatului transmis de Națiunile Unite asupra efectelor războaielor comerciale asupra statelor mai puțin dezvoltate ale lumii care depind de înțelegerea economică dintre cele dezvoltate:
„ Negocierile comerciale adecvate ar duce la încasări substanțiale atât pentru țările în dezvoltare și cele dezvoltate, incluzând creșterea productivității globale a alimentelor și bunurilor industriale, o infrastructură comercială mai bună etc.”
Prin comunicatul emis, Națiunile Unite încurajează promovarea beneficiilor lipsei războiului comercial. Mai mult, Națiunile Unite se adresează indirect SUA și Chinei, încercând să sublinieze câștigurile de pe urma unei eventuale înțelegeri la nivel comercial și nu numai.
Sursă: NationalHogFarmer
Vezi și …
Primul program de tip Executive MBA destinat fermierilor români
Comentariile sunt închise